«Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ»

1727

«Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ»

Der Fall Ö   ΤΟΥ ΡΑΪΝΕΡ ΣΙΜΟΝ

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φάιντς Φέμαν 

Η NEW STAR παρουσιάζει την 1η αντιπολεμική ταινία από την Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, « Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ» του ΡΑΪΝΕΡ ΣΙΜΟΝ, σε Α’ Προβολή   καθημερινά στις 19:30 στο Αλκυονίς new star art cinema.

Πέντε μόλις μήνες μετά την πτώση του Βερολινέζικου Τείχους και περίπου τρείς πριν τη γερμανική επανένωση, ο Ράινερ Σίμον, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της DEFA (Εταιρεία Παραγωγής Κινηματογραφικών Ταινιών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας), γυρίζει στην Ελλάδα με Έλληνες και Γερμανούς ηθοποιούς, μια ταινία βασισμένη στην αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος». Πρόκειται για την  πρώτη και τελευταία συμπαραγωγή μεταξύ Λ.Δ.Γ και Ο.Δ.Γ και Ελλάδας. Η ταινία είναι ένας  αναστοχασμός πάνω στον πόλεμο, το ναζιστικό καθεστώς, την ενοχή και την ευθύνη την εποχή που η Ευρώπη βιώνει μια ριζική αλλαγή.

περιπτωση_οιδιποδα_4

Η ταινία γυρίστηκε από 15 Απριλίου έως 6 Ιουλίου 1990. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν εν μέρει στους Δελφούς, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους η Τατιάνα Λύγαρη, ο Χρήστος Τσάγκας και ο Γιώργος Μοσχίδης. Σήμερα, 26 χρόνια αργότερα, η ταινία προβάλλεται στην Αθήνα από τη NEW STAR.

 

O Ράινερ Σίμον, συγκαταλέγεται μαζί με τους Κόνραντ Βολφ και Φρανκ Μπάιερ στους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Λ.Δ της Γερμανίας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ταινίες σύγχρονου περιεχομένου που υιοθετούσαν κριτική στάση απέναντι στην καθημερινότητα της Λ.Δ.Γ. Είναι ο μόνος σκηνοθέτης από την Λ.Δ. της Γερμανίας που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου(Η γυναίκα και ο ξένος) 1985.

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Ελλάδα 1944. Σ’ ένα ορεινό γερμανικό στρατόπεδο κοντά στους Δελφούς, ο διοικητής του (Ματίας Χάμπιχ), καθηγητής της κλασικής φιλολογίας πριν τον πόλεμο, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τους άνδρες του για να γυρίσει μία ταινία πάνω στην αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Για τους ρόλους, επιλέγει στρατιώτες του αλλά και Έλληνες.  Ένας νεαρός γερμανός στρατιώτης (Σεμπάστιαν Χάρτμαν), αγρότης πριν τον πόλεμο, θα επιλεγεί για τον ρόλο του Οιδίποδα και μία όμορφη ελληνίδα ηθοποιός (Τατιάνα Λύγαρη) θα παίξει την Ιοκάστη (στη συνέχεια, η κοπέλα θα γίνει ερωμένη του διοικητή, προκαλώντας τη ζήλεια του στρατιώτη).

Το θέμα της ενοχής του Οιδίποδα εγείρει και θέματα περί προσωπικής ενοχής των εμπλεκομένων. Πρόκειται η ταινία να γίνει το άλλοθι που μετά τον χαμένο πόλεμο θα αποδεικνύει την αθωότητά τους; Ή μήπως ο αρχαίος μύθος βοηθά στην απώθηση της πραγματικότητας; Η πραγματικότητα του πολέμου όμως καραδοκεί.

Με τους: Τατιάνα Λύγαρη, Χρήστο Τσάγκα, Νίκο Παπακωνσταντίνου, Ματίας Χάμπιχ, Σεμπάστιαν Χάρτμαν, Γιώργο Μοσχίδη κ.α