Ιστορική συνάντηση Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο στην Αβάνα

894
Cuban President Raul Castro, left, shakes hands with U.S. President Barack Obama during a meeting in Revolution Palace, Monday, March 21, 2016. Brushing past profound differences, President Obama and President Castro sat down for a historic meeting, offering critical clues about whether Obama's sharp U-turn in policy will be fully reciprocated. (AP Photo/Obama Cuba

Σε μια πραγματικά ιστορική ημέρα για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας, αλλά και για ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο, η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών αφήνοντας πίσω δεκαετίες αντιπαλότητας και εχθρικού κλίματος. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί της Καραϊβικής από το 1928.

Η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν «διαφορές» μεταξύ τους, ιδίως όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε  ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, υποδεχόμενος την Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη «νέα ημέρα» που ξημερώνει για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το “πνεύμα ανοίγματος” που επιδεικνύει ο Κάστρο.

Το μέλλον της Κούβας «θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς», υπογράμμισε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

«Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν», είπε από την πλευρά του ο Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα. Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είχαν μια «ειλικρινή και απροκατάληπτη» συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Ο Ραούλ Κάστρο υποστήριξε πάντως ότι η συνεργασία τους θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια. Εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες «να αποδεχτούν τις διαφορές τους» και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών.Απο την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά : «Το εμπάργκο θα τελειώσει. Πότε; Δεν είμαι σίγουρος, αλλά θα τελειώσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους πολιτικούς κρατούμενους, ο ηγέτης της Κούβας είπε “Δώστε μου μια λίστα με τους υποτιθέμενους κρατούμενους και εγώ θα τους απελευθερώσω”.

Μεγάλος απών από αυτές τις συναντήσεις ήταν ο ιστορικός ηγέτης της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, κάτι για το οποίο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν ζητήθηκε από καμία πλευρά να γίνει συνάντηση. Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο είχε γράψει ότι η προσέγγιση με τις ΗΠΑ είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν εμπιστεύεται τους συνομιλητές. Φαίνεται ότι και στις ΗΠΑ και στην Κούβα, το κλίμα αντιπαλότητας σε νοσταλγούς του Ψυχρού Πολέμου δεν επιτρέπει τη συνάντηση.