Μαίρη και Μπέτυ

2596

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Ας εκκινήσουμε χρονολογικώς. Η Μαίρη Χρονοπούλου μίλησε προχθές στη Ζίνα Κουτσελίνη μετά από είκοσι χρόνια σιωπής. Με την αρωγή του Μάκη Δελαπόρτα, διέβη τον Ρουβίκωνα και άνοιξε την ψυχή της στην κάμερα. Είχαν ποιότητα και ήθος τα λεγόμενά της, ακόμη και όταν αφορούσαν πιπεράτες λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής. Υπήρχε μία αξιοπρέπεια στην εμφάνισή της, ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας της. «Πέστε με φτηνή, αλλά πάντα μου άρεσαν οι ωραίοι», είπε σε μία αποστροφή του λόγου της, ταξιδεύοντάς μας σε μία εποχή όπου η μπέσα, το φιλότιμο και η λεβεντιά ήσαν οι επικρατούσες αξίες της ελληνικής κοινωνίας. Πόσες γυναίκες σήμερα θα ομολογούσαν ότι δεν θα ζητούσαν από τον παντρεμένο εραστή τους να χωρίσει τη γυναίκα του, επειδή είναι αξιόλογη; Πόσες με τα προσόντα της και την προβολή της, θα έκαναν αντίσταση στο σύστημα Γουαϊνστάιν, δηλώνοντας: «Δεν έχω χαριστεί σε κανέναν. Ούτε σε εκδότη, ούτε σε παραγωγό. Δεν είχα ποτέ σύντροφο κάποιον σπουδαίο, σημαντικό παράγοντα».

Σε ένα άλλο μήκος κύματος, η σύζυγος του πρωθυπουργού απεφάσισε να μιλήσει σήμερα σε ένα φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ έντυπο, την «Εφημερίδα των Συντακτών». Συνομιλητής της ήταν η δημοσιογράφος Έφη Μαρίνου, στην οποία πιστώνεται η επιτυχία. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το παρασκήνιο της συνεντεύξεως, εάν δηλαδή ήταν μία απόφασις του επικοινωνιακού επιτελείου ή μία αυθόρμητη πρωτοβουλία της ιδίας της κυρίας Μπαζιάνα. Εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενό της και ο σχεδόν αποστολικός χαρακτήρας των λεχθέντων. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τη φράση: «Η εξουσία, ακόμα και η αριστερή, χτυπάει σε πολύ εσωτερικές χορδές του ανθρώπου, έχει να κάνει με την αυταρέσκειά του, την εικόνα του εαυτού του, ακόμα και με τη λίμπιντό του. Ο ναρκισσισμός καιροφυλακτεί, ίσως η ψυχανάλυση να βοηθούσε τους πολιτικούς… Αλλά ποιος αντέχει να συγκρουστεί με το είδωλό του;»

Καθίσταται σαφές ότι η Μπέτυ Μπαζιάνα επιχειρεί να εμψυχώσει τους συντρόφους της στο ηθικό κομμάτι της ιδεολογίας τους. H προσπάθειά της είναι αξιέπαινη, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αθώα. Σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για τα αριστερά αντανακλαστικά αναλαμβάνει τον ρόλο του καθοδηγητού, του ανθρώπου που στα κομμουνιστικά κόμματα είναι επιφορτισμένος με τη γραμμή του κόμματος. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα είναι «αμετανόητη κομμουνίστρια», όπως χαρακτήριζαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου τους αντιπάλους τους οι δεξιές κυβερνήσεις. Επιμένουν δε, σε μια σκαμπρόζικη λεπτομέρεια του κοινού τους βίου, ότι δηλαδή η Μπέτυ απαγορεύει στον Αλέξη να φορέσει γραβάτα, κρατώντας ψηλά τα φλάμπουρα της Αριστεράς.

Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οφείλει κανείς να ομολογήσει ότι η συνέντευξή της είναι υψηλού επιπέδου και όσα λέει δείχνουν έναν σοβαρό και σκεπτόμενο άνθρωπο. Από τη θεωρία βεβαίως στην πράξη, υπάρχει αρκετή απόστασις.