Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους βλέπουν και ακούνε πεθαμένους

1005

Σύμφωνα με ιταλική επιστημονική έρευνα οι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, έχουν ανεπτυγμένη μια έκτη αίσθηση με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν την εντύπωση πως «βλέπουν» ή «ακούν» το νεκρό συγγενή τους.

Πιο συγκεκριμένα το 30-60% των ανθρώπων που βιώνουν πένθος σύμφωνα με την έρευνα, έχουν παραισθητικές εμπειρίες. Αισθάνονται δηλαδή ότι βλέπουν τον αγαπημένο τους ή να τον ακούνε να μιλάει.

Οι παραισθήσεις αυτές σύμφωνα με τη μελέτη είναι πολύ συχνές σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα ιστορικό ψυχικής νόσου, αλλά δεν συζητιούνται ευρέως για να μην νομίσουν οι άλλοι ότι ο πενθών ή η πενθούσα έχει τρελαθεί. Μερικές φορές μάλιστα οι παραισθήσεις, πέρα από όραση και ακοή, αφορούν την αφή, την όσφρηση, αλλά και μια αόρατη «παρουσία» πέρα από τις πέντε αισθήσεις.

Οι Ιταλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής, παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο αυτές οι εμπειρίες θα πρέπει να θεωρηθούν παθολογικές και ποιό είναι το όριο ανάμεσα στη φυσιολογική και στην παθολογική εμπειρία του πένθους.