Πώς να φτιαξετε αυγά Μπένεντικτ

2218
Το αγαπημένο πιάτο του κυριακάτικου brunch είναι το ιδανικό ξεκίνημα μιας υπέροχης μέρας. Αν δεν το απολαύσετε σε κάποιο από τα πολλά στέκια της πόλης, βάλτε ποδιά και μαγειρέψτε το στο σπίτι. Αξίζει!
Φημολογείται πως σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Waldorf στη Νέα Υόρκη, όταν ένας τραπεζίτης ονόματι Μπένεντικτ ζήτησε να του φέρουν για brunch αυγά ποσέ πάνω σε μπέικον, μάφιν και λουσμένα με σάλτσα ολαντέζ. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως το συγκεκριμένο πιάτο τον βοηθούσε να συνέλθει από το μεθύσι της προηγούμενης νύχτας.

Όποια και αν είναι η ιστορία πίσω από τα περίφημα αυγά Μπένεντικτ, ένα είναι σίγουρο: είναι τόσο νόστιμα που πραγματικά κενείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί.

Μπορεί η παρασκευή της συγκεκριμένης συνταγής να απαιτεί χρόνο, τεχνική και υπομονή, όμως ακόμη και το κάθε βήμα έχει τη χάρη του: οι μυρωδιές από το βούτυρο και το ψωμί όταν αυτό βγαίνει από το φούρνο, η ευωδιά από τη σάλτσα λίγο πριν την αποσύρετε από τη φωτιά… Επιστρατεύστε λοιπόν τα τηγάνια και τις κουτάλες σας και δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το πιο «νόστιμο πιάτο του breakfast», σύμφωνα με σχόλιο στο site Huffington Post.

Υλικά για 4 άτομα 

(προετοιμασία 15′, μαγείρεμα 20′)

4 αυγά, 8 φέτες μπέικον, 2 μάφιν αγγλικού τύπου (εναλλακτικά στρογγυλά ψωμάκια), βούτυρο, βασιλικό (για το γαρνίρισμα), ξίδι. Για τη σάλτσα ολαντέζ (Hollandaise): 10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, 3 κρόκοι αυγού, ½ κ.γ. μουστάρδα ντιζόν (προαιρετικά), 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, ½ κ.γ. αλάτι, ταμπάσκο ή πιπέρι καγιέν.

Εκτέλεση
1. Γεμίζετε με νερό ένα βαθύ τηγάνι (τα 2/3), προσθέτετε αλάτι και μερικές σταγόνες ξίδι. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίχνετε με προσοχή ένα ένα τα αυγά. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνική του ποσαρίσματος μπορείτε να κάνετε το εξής: Βυθίστε στο νερό ένα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες μπολάκι, μέσα στο οποίο θα έχετε τοποθετήσει προηγουμένως το κάθε αυγό για να αποκτήσει τέλειο σχήμα.
2. Βράζετε τα αυγά για 4′ και έπειτα τα βάζετε σε ένα μπολ γεμάτο παγάκια.
3. Τοποθετείτε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι. Το σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 10′, γυρίζοντάς το με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ώστε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
4. Ετοιμάζετε τη σάλτσα ολαντέζ: Λιώνετε το βούτυρο. Έπειτα χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
5. Βάζετε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό (μπεν μαρί) και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς με πολύ γρήγορο ρυθμό μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει. Αποσύρετε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας και προσθέτετε λίγο λίγο το βούτυρο αναδεύοντας διαρκώς.
6. Κόβετε τα μάφιν ή τα ψωμάκια στη μέση, τα αλείφετε με βούτυρο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 5′.
7. Αφήνετε το νερό να βράσει και ρίχνετε μέσα τα αυγά για 1′ ώστε να ζεσταθούν. Τα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζετε καλά.
8. Φτιάχνετε το πιάτο τοποθετώντας αρχικά μισό μάφιν, μια φέτα μπέικον και το αυγό.
Ολοκληρώνετε με μια γενναία κουταλιά ολαντέζ και προαιρετικά λίγο φρέσκο βασιλικό.

Πηγή: Elle