«Στα χαρτιά» για την Τουρκία η πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας με την ΕΕ

1159

Πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και οι λαθρέμποροι της γειτονικής χώρας συνεχίζουν ανεμπόδιστα το «έργο» τους.

Περισσότεροι από 800 μετανάστες έφθασαν το πρωί με βάρκες στη Μυτιλήνη απο τα τουρκικά παράλια. Δύο στην προσπάθειά τους να βγουν στο νησί, πνίγηκαν…

Νέα τραγωδία και στη θαλάσσια περιοχή της Ρώ , όπου νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κορίτσια, μόλις ενός και δύο ετών. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία. Τα άτυχα κοριτσάκια εντοπίστηκαν από πλωτό του Λιμενικού Σώματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται  μεγάλη επιχείρηση, προκειμένου να φύγουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρωί της Κυριακής έφτασαν πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Ελευσίνα. Στο λιμάνι κατέπλευσε το καταμαράν «tera jet», το οποίο μετέφερε 1.169 άτομα από τη Χίο, που αναμένεται να οδηγηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Στη Μυτιλήνη , μετανάστες με πλαστά έγγραφα προσωρινής διαμονής βρέθηκαν το πρωί στο λιμάνι κρατώντας το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» «κολλημένο» , σύμφωνα με  ρεπορτάζ που μετέδωσε το  lesvosnews.gr.  Το γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες πλοίο, έπρεπε να έχει ήδη αναχωρήσει από το νησί  το απόγευμα του Σαββάτου μεταφέροντας 2.400 μετανάστες στην Καβάλα και να επιστρέψει να πάρει άλλους τόσους.