Αφράτη τυρόπιτα

1946

Υλικά

230 γρ. βούτυρο
250 γρ. φύλλο κανταΐφι
200 γρ. ανθότυρο
300 γρ. φέτα
300 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
200 γρ. γιαούρτι
4 αυγά
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
μαυροσούσαμο για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε το φύλλο κανταΐφι σε μικρά κομμάτια, το ξάνουμε καλά και το απλώνουμε στον πάγκο μας για 10 με 15 λεπτά περίπου. Θέλουμε να ψιλοστεγνώσει αλλά να μην είναι και τελείως ξεραμένο.

Λιώνουμε τα 200 γρ. βούτυρο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα, στη συνέχεια προσθέτουμε χτυπώντας το γάλα, το γιαούρτι, το ανθότυρο, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.

Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα και το κανταΐφι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Μόλις ενωθούν τα υλικά ρίχνουμε και τη φέτα χοντροσπασμένη με τα χέρια μας.

Χρησιμοποιώντας 10 γρ. βούτυρο βουτυρώνουμε μια ανοιγμένη φόρμα 27 εκ. και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα του μπολ μέσα στη φόρμα και από πάνω σκορπίζουμε σε μικρά κομματάκια τα υπόλοιπα 20 γρ. βούτυρο.

Τέλος, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε για 1 ώρα πριν την κόψουμε και μετά σερβίρουμε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

Tip: Μπορούμε να σερβίρουμε με μέλι, κανέλα ή κρέμα βαλσαμικού. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μέσα στην τυρόπιτα ψιλοκομμένο μπέικον ή κάποιο άλλο αλλαντικό ή και άλλα τυριά που έχουν περισσέψει μέχρι 100 με 150 γρ.

πηγή: akispetretzikis.com