Φωλιές με κιμά

2211

Γράφει η Μιράντα Παπαδοπούλου

Υλικά
6 φύλλα κρούστας
150 γρ. βούτυρο
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
½ μήλο κομμένο σε κύβους
60 γρ. ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια
60 γρ. καρύδια
100 γρ. κάστανα βρασμένα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
40 γρ. κρασί πόρτο ή κρασί κόκκινο
¼ κ γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα μπεσαμέλ *
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα ξερά σύκα στο κρασί για 30 λεπτά.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το μήλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να φύγουν τα υγρά.

Ρίχνουμε και τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα, περίπου 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σύκα μαζί με το κρασί, τα καρύδια, τα κάστανα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 2-3 λεπτά.

Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντάς τα ένα ένα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.

Κόβουμε τα φύλλα σε 12 ίσα τετράγωνα κομμάτια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με θήκες για cupcake ή ατομικά πυρίμαχα φορμάκια.

Βάζουμε σε κάθε θήκη ένα εξαπλό κομμάτι φύλλο και μια κουταλιά γέμιση.

Σκεπάζουμε τη γέμιση με λίγη μπεσαμέλ και ψήνουμε τις φωλιές για 20 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι 28’ αντί για ατομικά φορμάκια.

*για την μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι και μα σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο λίγο μία κούπα γάλα και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Καλή Επιτυχία!