Γιατί δεν θα γυρίσουν

3401

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Τις προάλλες έγραφα για την Νίττα Μητσοπούλου, η οποία απεφάσισε να μην συνεχίσει την καριέρα της στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργασθεί στην οικογενειακή επιχείρηση MELI parties.

Σήμερα σειρά έχει μία σχεδόν συνομήλικη της, η Ναυσικά Σκούρτη, για την οποία  οι  εώς τώρα ενδείξεις δεν συνηγορούν για την παλιννόστηση της. Με πατέρα Έλληνα, τον ασφαλιστή Στέφανο Σκούρτη και μητέρα Ιορδανή, η Ναυσικά σπούδασε  μόδα στην περίφημη σχολή Central Saint Martins του Λονδίνου και μετά από μία ενδιαφέρουσα επαγγελματική εμπειρία στο οίκο Marchesa, στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της brand, με το ελληνικότατο της όνομα στο Αμμάν της   Ιορδανίας. Αρωγός στην προσπάθεια της αυτή εστάθη η αδελφή της Στεφανία, η οποία ανέλαβε το εμπορικό κομμάτι, αφήνοντας την θέση του οικονομικού αναλυτή στην Goldman Sachs του Λονδίνου στην αρχή και εν συνεχεία του Ντουμπάι. Το success υπήρξε άμεσο, με μία από τις πρώτες πελάτισσες να είναι η Βασίλισσα Ράνια. Σειρά δημοσιευμάτων ακλούθησε από το Harpers Baazar Arabia έως την Βρετανική Vogue και το L Officiel Levant με τους συντάκτες μόδας να επισημαίνουν το πηγαίο ταλέντο της σχεδιάστριας. Τηλεφώνησα στο Αμμάν στην Στεφανία, που είναι πιο ομιλητική από τις   δύο αδελφές της για να την ρωτήσω για το ρομαντικό έως ουτοπικό ενδεχόμενο ο οίκος Nafsika Skourti κάποια στιγμή να μετακομίσει  στην Ελλάδα. Η απάντηση της ήτο ταχεία, όπως συμβαίνει με τους παλαιούς traders, αλλά και ουσιαστική:

΄΄ Σκεφθήκαμε αρκετές φορές να φύγουμε από την Ιορδανία, διότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα με  τα τελωνεία και την γραφειοκρατία. Για να φέρω ένα παράδειγμα, εισάγουμε υφάσματα από το εξωτερικό και την μία ημέρα ο δασμός  είναι 50 δολάρια κα την δεύτερη είναι 300 δολάρια.  Επίσης παρ ότι η πολιτική κατάσταση στην χώρα είναι σταθερή, η οικονομία χωλαίνει. Βεβαίως το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, οπότε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μία σκέψη μας είναι να μεταφερθούμε στην Πορτογαλία, όπου υπάρχει ανάπτυξη και ανάκαμψη, όμως  εξετάζουμε κι άλλα ενδεχόμενα. Η Ελλάδα μας λείπει και πέρα από τις διακοπές, ερχόμαστε κάθε καλοκαίρι , θα θέλαμε να δίνουμε ρούχα εκεί.΄΄