Η πυρκαγιά του ανασφάλιστου

1294

Γράφει ο Στέφανος Σκούρτης-Ασφαλιστής

Η πρωινή είδηση για την πυρκαγιά στην αποθήκη ηλεκτρικών ειδών στο Περιστέρι,μου δίνει το έναυσμα να ασχοληθώ με την ασφάλιση κατοικίας γενικώς και την πυρασφάλεια ειδικώς με την μορφή ερωταπαντήσεων:

1)Πόσα ακίνητα είναι ανασφάλιστα στην Ελλάδα;

-Με βάση τα επίσημα στοιχεία μόνο 1 εκατομμύριο από τα 6,4 εκατομμύρια κατοικίες είναι ασφαλισμένες.Από αυτές οι 650.000 είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες λόγω των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.Μόνο το 5% είναι ιδία πρωτοβουλία.

2)Γιατί οι Έλληνες δεν ασφαλίζουν τα ακίνητα τους;

-Κατ’αρχήν,δεν έχει εγγραφεί στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας,ότι θα συμβεί ένα ατύχημα ή μία φυσική καταστροφή που θα προκαλέσει ζημιά στο ακίνητο μας.Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός,διότι θεωρούμε ότι αυτού του είδους η ασφάλιση θα είναι ακριβή,και κινδυνεύουμε να μας στοιχίσει περισσότερο αυτή η επιλογή.

3)Τι καλύπτει ένα πρόγραμμα ασφάλισης;

-Καλύπτει όλες τις ζημιές που θα προκύψουν στην κατοικία μας ή και σε τρίτους(αστική ευθύνη) από πυρκαγιά,βραχυκύκλωμα,φυσικά φαινόμενα(καταιγίδα,θύελλα,πλημμύρα,χαλάζι κλπ), διαρροή σωληνώσεων και κλοπή.

4)Καλύπτεται ο σεισμός;

-Nαι,εάν ζητηθεί από τον πελάτη φυσικά και καλύπτεται.

5)Ποιο είναι το κόστος ασφάλισης σε μία κατοικία;

-Ενδεικτικά για ένα σπίτι 100 τ.μ. με περιεχόμενο 30.000 ευρώ το κόστος ασφάλισης είναι γύρω στα 150 ευρώ το χρόνο περίπου.

Έχω ζωντανή την εικόνα της απελπισίας στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της αποθήκης ηλεκτρικών ειδών.Η έκφραση του θα ήταν σίγουρα διαφορετική,εάν είχε ασφαλισθεί.