Μάθε να διαβάζεις τους ανθρώπους

976

 

Για να μπορέσετε να διαβάσετε τους ανθρώπους γύρω σας, θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε τα λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα που σας στέλνουν ασυνείδητα. Το μυστικό είναι να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προκατάληψη, συναισθηματική φόρτιση ή προσωπικές φιλονικίες έχετε με το άλλο άτομο και να δείτε με ένα πιο αντικειμενικό φίλτρο και να προσλάβετε τα μηνύματα που σας στέλνει.

Είτε προσπαθήσετε να διαβάσετε το αφεντικό σας είτε τους συναδέλφους σας είτε τον σύντροφό σας θα πρέπει να αφήσετε κάποια συναισθηματικά τείχη να πέσουν και να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τα μη συμβατικά σημεία επικοινωνίας.

1. Διαβάστε τη γλώσσα του σώματος

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι λέξεις λαμβάνουν μόνο το 7% της επικοινωνίας, όταν η γλώσσα του σώματος το 55% και ο τόνος της φωνής φτάνει το 30%. Έτσι, λοιπόν, η γλώσσα του σώματος είναι ένας βασικός τρόπος να αναλύσετε τη συμπεριφορά των άλλων. Απλά παρατηρήστε λίγο προσεκτικότερα την επόμενη φορά.

Αρχικά, παρατηρήστε την εμφάνιση. Ο τρόπος που κάποιος είναι ντυμένος αποκαλύπτει πολλά πράγματα για εκείνον, αυστηρά ντυσίματα, σακάκια και ακριβά ρούχα ίσως δείχνουν φιλοδοξία, τζιν και χαλαρό ντύσιμο δείχνει μια απελευθερωτική διάθεση. Λίγο πιο αποκαλυπτική αμφίεση δείχνει ίσως προσπάθεια γοητείας.

Παρατηρήστε τη στάση του σώματος, είναι ένας τρόπος να μάθετε αρκετά πράγματα. Είναι κάποιος στραμμένος προς το μέρος σας ή όχι, μήπως με τη στάση του δείχνει αδιαφορία, μήπως όταν μιλάτε κρύβει τα χέρια του, ένα σημάδι ότι λέει ψέματα ή ότι κάτι κρύβει. Προσέξετε την κλίση του σώματος, όταν κάποιος είναι στραμμένος προς το μέρος σας είναι ένα δείγμα ενδιαφέροντος. Σταυρωμένα πόδια ή χέρια είναι σημάδια θυμού ή αμηχανίας. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι  υποσυνείδητα μηνύματα, προσπαθήστε να τα λάβετε και να τα  αναλύσετε.

Ακόμα, αναλύστε και τις εκφράσεις του προσώπου. Χαρά, λύπη, πόνο, φόβο, θυμό, τις περισσότερες φορές μπορείτε να τα βρείτε στις εκφράσεις του προσώπου του άλλου.

2. Ακούστε το ένστικτό σας

Το ένστικτό σας είναι μια γενικότερη αίσθηση και αντίληψη για το εξωτερικό σας περιβάλλον που δεν βασίζεται στην καθαρή λογική, είναι αποτέλεσμα που προέρχεται από μηνύματα που λαμβάνετε από τη γενικότερη συμπεριφορά ενός ανθρώπου.

Ακούστε, λοιπόν, τη διαίσθησή σας, ειδικότερα στις πρώτες συναντήσεις, το πρώτο αίσθημα που νιώσατε για κάποιον πριν ακόμα το σκεφτείτε, ίσως είναι και το πιο ακριβές. Ίσως, ακόμα να παρατηρήσετε και τα σημάδια αναγνώρισης του άλλου μέσα από σας, μήπως κάποιους ανθρώπους που γνωρίζετε για πρώτη φόρα νιώθετε σαν να τους ξέρετε, μήπως με τα λόγια και τη συμπεριφορά σας αγγίζουν κάποιες χορδές του εσώτερου εγώ σας.

Προσπαθήστε να αρχίσετε να αναπτύσσετε την ενσυναίσθηση σας και να μπαίνετε στη θέση του άλλου ή να αφήνετε να έρθουν σε σας τα μήνυμα του συναισθήματός του και να αρχίσετε να συμπάσχετε μαζί του. Εκεί ίσως έχετε φτάσει στο σημείο να διαβάζετε πολύ καλά τους γύρω σας.

3. Αισθανθείτε τη συναισθηματική ενέργεια

Τα συναισθήματα αποτελούν μια εκπληκτική έκφραση ενέργειας. Για αυτό και παρατηρείτε ότι με κάποιους ανθρώπους νιώθετε όμορφα όταν σας περιβάλλουν, ενώ κάποιοι άλλοι σας γεμίζουν αρνητικά “vibes”, αυτά τα υπό-μηνύματα είναι υπαρκτά και σας επηρεάζουν, λάβετε τα και αυτά υπόψη σας.

Μπορείτε, λοιπόν, να αρχίσετε να παρατηρείτε την ίδια την παρουσία κάθε ανθρώπου γύρω σας, η παρουσία του καθένα αναδίδει μια συγκεκριμένη ενέργεια, είναι μια γενικότερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο καθένας με την ίδια του την ύπαρξη σε έναν χώρο.

Ακόμα τα μάτια είναι ένα σημαντικό σημείο για να παρατηρήσετε και να πάρετε μηνύματα, είναι ένα μέσο μεταφοράς δυναμικής ενέργειας. Έρευνες ισχυρίζονται ότι τα μάτια μεταφέρουν ηλεκτρομαγνητικά μηνύματα προερχόμενα από τον εγκέφαλο. Πάρτε λίγο χρόνο να παρατηρήσετε τα βλέμματα γύρω σας, και τι ενέργεια μεταδίδουν. Ηρεμία, κακία, πόθος ή θυμός πολλές φορές φαίνεται στα μάτια του άλλου. Ακόμα το ευθύ βλέμμα είναι σίγουρα δείγμα αλήθειας ή θάρρους.

Ακόμα αισθανθείτε μια χειραψία, μια αγκαλιά ή ένα άγγιγμα, καθώς τείνουμε να μεταφέρουμε συναισθηματική ενέργεια μέσω της φυσικής επαφής. Το αν κάθε άγγιγμα είναι θερμό, ψυχρό ή αδιάφορο μπορείτε να το νιώσετε, αν αρχίσετε να είστε πιο προσεκτικός.

Και τέλος, ακούστε και αντιληφθείτε τον τόνο της φωνής και το γέλιο του συνομιλητή σας, είναι εξίσου σημαντικά μηνύματα και αγωγοί ενέργειας. Οι ήχοι της φωνητικής συχνότητας παράγουν δονήσεις, οι οποίες λαμβανόμενες από τον δέκτη προκαλούν και συγκεκριμένα συναισθήματα. Προσπαθήστε να τα ανακαλύψετε και να τα αναλύσετε.

Πηγή: http://www.anapnoes.gr/