Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες στο Θέατρο Πόρτα

2061

 

Γράφει ο Γιάννης Αντωνίου

untitled

 

«… Όσον αφορά τον Μπαζίνι, δε θα πω ” κρίμα το παιδί ” ό, τι και να γίνει. Ακόμα κι αν τον καταγγείλουμε, αν τον πλακώσουμε στο ξύλο ή αν έτσι για το κέφι μας τον βασανίσουμε μέχρι θανάτου, δε θα το πω. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να έχει κάποια σημασία στο θαυμαστό μηχανισμό του κόσμου … αξίζει όσο κι ένα σκουλίκι στο δρόμο … »

Το τολμηρό αυτό μυθιστόρημα, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή σε σκηνοθεσία και διασκευή της Γεωργίας Μαυραγάνη. Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται σε ένα οικοτροφείο στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρωταγωνιστής ο έφηβος Τέρλες, ένα παιδί στην εφηβεία, που ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα σε ένα αυστηρό ίδρυμα όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των καλύτερων οικογενειών της Αυστρίας. Η σκηνοθέτις καθοδηγεί έναν εξαίρετο 4 μελή θίασο νέων ηθοποιών, οι οποίοι μέσα σε ένα απλό και σκοτεινό σκηνικό το οποίο φωτίζεται μόνο με λάμπες, σου δίνει από την αρχή την αίσθηση ο,τι κάτι βίαιο και εφιαλτικό θα συμβεί. Οι 4 ηθοποιοί με πάθος και εκφραστικότητα τα καταφέρνουν πολύ καλά σε σημείο που σε πείθουν ο,τι είναι οι ήρωες που βλέπεις οι οποίοι σου περνούν τη ψυχολογική και σωματική βία του έργου. Η σκήνη που ο ηθοποιός Βαγγέλης Αμπατζής ως οικότροφος τέρλες λικνίζεται γεμάτος ηδονή παραδομένος από το κρυφό του πάθος είναι υποκριτικά άρτια. Επίσης εντυπωσιακός και ιδανικότερος νομίζω για το ρόλο της «Μπόζενας» ο ηθοποιός Γρηγόρης Μπαλάς.

Μια ιδιαίτερη και δυνατή παράσταση που παρουσιάζει την ζωή στην εφηβεία σε συνδυασμό με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) από 4 νέους ταλαντούχους ηθοποιούς και τη ξεχωριστή σκηνοθετική πινελιά της Γεωργίας Μαυραγάνη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο νεαρός Τέρλες ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα σε ένα αυστηρό ίδρυμα των αρχών του εικοστού αιώνα, όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των καλύτερων οικογενειών της Αυστρίας. Σ’ ένα στρατιωτικό οικοτροφείο της Αυστροουγγαρίας οι νεαροί οικότροφοι θα «συλλάβουν» τον συμμαθητή τους να κλέβει. Δεν θα τον παραδώσουν όμως για να τιμωρηθεί αλλά αντίθετα θα βρουν την ευκαιρία να τον «χρησιμοποιήσουν ως όργανο» ξεσπώντας πάνω του -σχεδόν-ασυνείδητα όλη τους την καταπιεσμένη ορμή και σεξουαλικότητα. Το ιδιαίτερο σε αυτή την ιστορία του Μούζιλ είναι πως το αυτοβιογραφικό περιστατικό των εφηβικών του χρόνων αποτελεί μια άριστη αφορμή, μια παραβολή της μετέπειτα ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και της ανθρώπινης φύσης με όλα τα πάθη και τις αντινομίες της. Άλλωστε το «σκοτεινό» της κομμάτι δεν κρύβεται τόσο στην βιαιότητα αυτών των παιδιών αλλά στον τρόπο που κατάφεραν στη συνέχεια να «τακτοποιήσουν» μέσα και έξω τους αυτή την υπόθεση. Πράξη που άλλωστε συνέχισαν να κάνουν και ως ενήλικες αν αναλογιστεί κανείς τα εγκλήματα πολέμου που ακολούθησαν.

da

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γεωργία Μαυραγάνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου

Σκηνικά-κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Επιμέλεια κίνησης: Ρομάνα Λόμπατς

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

 

Παίζουν: Βαγγέλης Αμπατζής, Βασίλης Σαφός, Γρηγόρης Μπαλάς, Μπλερίμ Δαμπιράι

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη 20:00

Κυριακή 21:15

 

Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη: 10 ευρώ

Κυριακή: 15 ευρώ

Κάθε Κυριακή ενιαίο εισιτήριο 20 ευρώ για τις δύο παραστάσεις («Ιδιοτροπίες της Μαριάννας 18.30

και «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» 21.15)

Ομαδικό: 12 ευρώ την Κυριακή και 10 ευρώ την Τετάρτη

Ανέργων: 8 ευρώ

 

Θέατρο Πόρτα

Μεσογείων 59, Αθήνα,

τηλέφωνο: 2107711333,2107780518