Οικιακός αυτοματισμός και «έξυπνο σπίτι»

2064

Γράφει ο Αίσων Ευστρατιάδης

Το να μπορείς να ελέγχεις το σπίτι σου από μακριά ή να κάθεσαι στον καναπέ σου και να μπορείς να ανάψεις τον θερμοσίφωνα ή να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του θερμοστάτη δεν είναι πλέον προνόμιο των λίγων. Το κόστος, λόγω της τεχνολογίας που υπάρχει στις μέρες μας, δεν είναι απαγορευτικό.

Μπορείς με έναν ειδικό εξοπλισμό και το tablet ή το κινητό σου να ελέγξεις το home cinema, να κλείσεις τα παραθυρόφυλλα ή τις ηλεκτρικές κουρτίνες. Έχοντας μάλιστα σαν γνώμονα την πράσινη τεχνολογία, σε συνδυασμό με την άνεση και την ασφάλεια, γίνεται μία μελέτη από κάποια εταιρία οικιακών αυτοματισμών ή κάποιον μηχανικό. Μία τέτοια μελέτη προτείνεται στον πελάτη για να καθορίσει το κόστος και τις λειτουργίες που μπορεί να το διευκολύνουν. Στο «έξυπνο σπίτι», εκτός από το να μπορείς να ελέγξεις τα φώτα και το αυτόματο πότισμα, μπορείς να έχεις άνα πάσα στιγμή την πλήρη εικόνα της κατάστασης του σπιτιού. Όπως για παράδειγμα θερμοκρασίες, υγρασία ή εάν εντοπιστεί κάποια διαρροή, να ειδοποιηθείς με ένα e-mail ή SMS.

Ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να έχει ως εξής: Φεύγεις από το σπίτι και έχουν περάσει δύο ώρες. Ο θερμοσίφωνας είναι αναμμένος ενώ έχεις φύγει. Το σπίτι γνωρίζει ότι δεν είσαι εκεί και σου στέλνει ένα μήνυμα στο κινητό, για να σε ενημερώσει ότι ο θερμοσίφωνας είναι ανοικτός και με το ερώτημα εάν θέλεις να κλείσει τον θερμοσίφωνα.

Ένα σύστημα «έξυπνου σπιτιού» έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι μίας κλασικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Παράδειγμα, έξυπνος φωτισμός εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, έλεγχος κλιματισμού, διαχείριση συσκευών ήχου.

Θέλω να κάνω το σπίτι μου «έξυπνο». Πώς γίνεται;
Όπως και να έχει το πράγμα, ναι μεν είναι κάτι απλό και το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, αλλά σίγουρα θέλει κάποια σοβαρή μελέτη για το τι και πώς. Δεν είναι κάτι που το αγοράζεις από ένα κατάστημα και το βάζεις στην πρίζα. Θέλει αφενός μία μελέτη τεχνική και οικονομική, αφετέρου θέλει εγκατάσταση από ηλεκτρολόγο. Σίγουρα είναι καλύτερα το σπίτι να βρίσκεται σε κατάσταση γενικής επισκευής ή στα «μπετά», γιατί αλλιώς θα ταλαιπωρηθείς πολύ. Θα πρέπει να «γκρεμίσεις» λιγάκι τους τοίχους για τις καλωδιώσεις και μετά θα πρέπει να γίνει σοβάντισμα και βάψιμο. Υπάρχουν και ορισμένες ασύρματες λύσεις αυτοματισμού, αλλά για πολύ βασικές λειτουργίες. Ένα πλήρες σύστημα ελέγχου θέλει τη λεγόμενη «δομημένη καλωδίωση». Ενδεικτικά το κόστος για τον αυτοματισμό ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών είναι 3.000 – 7.000€, ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε.

Γενικό συμπέρασμα
Το «έξυπνο» σπίτι δεν είναι για τον καθένα. Απευθύνεται συνήθως σε απαιτητικούς «χρήστες» με τεχνολογικές απαιτήσεις. Αν όμως θέλουμε κάτι απλό, όπως το να ανάβουμε τον θερμοσίφωνα από το κινητό μας, τότε το κόστος είναι πολύ προσιτό και δεν απαιτεί να «γκρεμίσουμε» το μισό σπίτι για να το πετύχουμε.