Όλα όσα έγιναν στο 14ο Athens Pride

920

Με σύνθημα «Παρούσα», τα κλασικά χρώματα του ουράνιου τόξου και θέμα τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών έγινε και φέτος το φεστιβάλ υπερηφάνειας της Αθήνας, το Athens Pride.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 7 μ.μ. και το σλόγκαν του φετινού Athens Pride ήταν «Παρούσα», ενώ στα χρώματα του ουράνιου τόξου βάφτηκε και η Βουλή των Ελλήνων.

Περίπτερα  μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και πολιτικών νεολαιών όπως η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οικολόγων πράσινων, του PES ( σοσιαλιστές και δημοκράτες) είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

Υπό τους ήχους τυμπάνων και συνθημάτων η μαζική πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος και κατέληξε στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη σκηνή του Athens Pride ανέβηκαν η Ευρυδίκη, η Ελεονόρα Ζουγανέλη, η Μαρίνα Σάττι, ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης, ο Δημήτρης Κοψής και η Άννα Γούλα.

Η ανακοίνωση του φετινού Athens Pride:

«Στο φετινό Athens Pride επανερχόμαστε στα βασικά: στη θηλυκότητα. Όχι ως (αυθαίρετη) συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται, μαθαίνεται, ορίζεται, προβάλλεται, γιορτάζεται, αγαπιέται, λατρεύεται, εξιδανικεύεται, βιάζεται, καταδικάζεται και δολοφονείται κάθε μέρα σε μια βαθιά μισογύνικη κοινωνία. Η ταύτιση με τη θηλυκότητα είναι απειλητική και επικίνδυνη ταυτόχρονα, επανάσταση και συμβιβασμός. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ελέγξουμε, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να στραφεί και εναντίον μας. Η θηλυκότητα μας ορίζει άσχετα με το φύλο. Είναι παρούσα σε κάθε έκφραση φύλου, σε κάθε σκέψη, κίνηση, ματιά, που έχουμε καταπιέσει, και που έχουμε σκεφτεί ότι θα έπρεπε να καταπιέσουμε. Στο φετινό Athens Pride γιορτάζουμε όλες τις θηλυκότητες, αυτές που επιλέξαμε και αυτές που αρνηθήκαμε. Κάθε θηλυκότητα που αγκαλιάσαμε και κάθε θηλυκότητα που προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε: Παρούσα. Κάθε θηλυκότητα που πρώτα μας φορτώθηκε ως κοινωνική σύμβαση πριν τη φέρουμε στα μέτρα μας με τους όρους μας: Παρούσα. Κάθε θηλυκότητα που καταπιέστηκε και κάθε θηλυκότητα που καταπιέσαμε: Παρούσα. Κάθε θηλυκότητα που κρύβουμε και κάθε θηλυκότητα που εκφράζουμε: Παρούσα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Εκπρόσωπος της colour youth σημείωσε: « Φέτος το Athens Pride αγγίζει ένα θέμα το οποίο στην ελληνική πραγματικότητα έχει ελάχιστο χώρο, και το οποίο όταν θίγεται γίνεται με υποτιμητικό τρόπο. Η φετινή θεματική αφορά την θηλυκότητα, συνειρμικά στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας η λέξη που έρχεται στο μυαλό είναι γυναίκα, όχι όμως η οποιαδήποτε γυναίκα αλλά η όμορφη η στοργική γεμάτη με το αίσθημα της προσφοράς, πάντα τέλεια κι ασφαλώς straight γυναίκα.

Η γυναίκα που είναι δυναμική αλλά έχει ανάγκη τον άντρα να την προστατεύσει , που έχει αυτοπεποίθηση αλλά έχει ανάγκη να αφήσει τον άντρα να πάρει τις αποφάσεις , που είναι οικονομικά ανεξάρτητη αλλά όχι πιο ανεξάρτητη από τον άνδρα. Η γυναίκα που αντικειμενικά είναι το όμορφο αλλά ασθενές φυλο. Όταν η γυναίκα δεν συμμορφώνεται με τα παραπάνω, υποβιβάζεται, εξευτελίζεται και περιθωριοποιείται. Όμως ακόμα κι όταν ακολουθεί τους κοινωνικά ορισμένους ρόλους πάντα υποτιμάται. Αυτός ο κοινωνικός έλεγχος που ασκείται στα άτομα που εκλαμβάνονται ως γυναίκες διαφαίνεται και στην έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας για το σχολικό κλίμα. Τα πιο συχνά σχόλια που ακούν οι ΛΟΑΤΚΙ μαθητές και μαθήτριες στο σχολείο είναι τα σεξιστικά σχόλια σε ποσοστό που αγγίζει το 75%. Είναι καιρός να δηλώσουμε το καθένα από εμάς “περήφανα παρούσα”».

Από την πλευρά της εκπρόσωπος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος τόνισε: «Η ΟΛΚΕ είναι παρούσα και σε αυτό το Athens Pride. Παρούσα σε κάθε θεσμική διεκδίκηση της κοινότητάς μας. Παρούσα κι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε έκφραση μίσους ρατσισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, λεσβιοφοβίας, αμφιφοβίας και σεξισμού. Παρούσα και σε κάθε περήφανη θηλυκότητα και σε κάθε θηλυκότητα που απαρνηθήκαμε».

«Είναι μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή, μεγάλη η συγκίνηση που για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει “παρούσα” στο Athens Pride. Σε αυτή την γιορτή που καταφάσκει την ισότητα την ελευθερία, την αγάπη, τον έρωτα. Σε αυτή την γιορτή που ταυτόχρονα είναι και κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης, όλων εκείνων, οι οποίοι κι οι οποίες έχουν βιώσει τις διακρίσεις στο σχολείο , στη γειτονιά, στο στρατό , στην καθημερινή τους επαφή με το κράτος για όλους εκείνους κι εκείνες, που καθημερινά αγωνίζονται για έναν κόσμο ελευθερίας κι ισότητας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την διάρκεια ομιλιών πριν την πορεία. Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε:

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για να δικαιωθούν οι αγώνες οι δικοί σας αλλά κι οι δικοί μας, να δικαιωθεί αυτό το πανανθρώπινο αίτημα για ελευθερία κι ισότητα. Το σύμφωνο συμβίωσης, το δικαίωμα αναδοχής από LGBTQI ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, η κατάργηση παλαιολιθωμένων νόμων που υπήρχαν στον κώδικα και πάνω απ όλα το νομοσχέδιο που είναι πλέον νόμος του κράτους που επιτρέπει στον καθένα και στην καθεμιά να αυτοπροσδιορίζεται όπως νιώθει, ο νόμος του κράτους για την ταυτότητα φύλου. Νομίζω έχουμε κάνει αρκετά βήματα αλλά μένουν κι άλλα που πρέπει να γίνει. Έχει έρθει η ώρα κι οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την κατοχύρωση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο των LGBTQI ζευγαριών».

Το παρών έδωσαν επίσης η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης κ.ά..

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ