Ολόκληρες ντομάτες σε βάζα: Μάθετε βήμα προς βήμα την κονσερβοποίηση και αποστείρωσή τους!

1985

Υλικά

1 & ½ (ενάμιση κιλό) ντομάτες
Λίγο φρέσκο βασιλικό
3-4 σκελίδες σκόρδο
Ανθός αλατιού
Βάζα γυάλινα

Εκτέλεση

1. Διαλέγουμε ντομάτες γερές, ώριμες και χωρίς χτυπήματα. Τις αποφλοιώνουμε.

2. Αποστειρώνουμε τα βάζα και τα καπάκια.

3. Αφού πλύνουμε τα βάζα με ζεστό νερό και σαπούνι, είτε τα βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, είτε ανάβουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, απλώνουμε μία πετσέτα στην σχάρα του φούρνου και τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια.

4. Αφήνουμε να μείνουν μέσα στο φούρνο για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε με προσοχή, γιατί καίνε πολύ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

5. Γεμίζουμε κάθε βάζο με ολόκληρες ντομάτες, σπρώχνοντας να χωρέσουν στριμωχτά. Ενδιάμεσα τοποθετούμε σκόρδο, βασιλικό ή άλλο μυρωδικό. Πασπαλίζουμε και ένα κ.γλ. αλάτι σε κάθε βάζο.

6. Σφραγίζουμε τα βάζα.

7. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα βαθιά και ανάποδα.

8. Ενδιάμεσα στριμώχνουμε πανιά για να μην σπάσουν και γεμίζουμε με νερό ώστε να προεξέχει 5cm από τα βάζα. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό.

9. Τα βάζα μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ντουλάπι για πολλούς μήνες αλλά από τη στιγμή που θα ανοιχτούν, τα διατηρούμε στο ψυγείο.

 

πηγή: argiro.gr