Περπάτημα και βόλτα με ποδήλατο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

1493

 

Η φυσική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών μορφών καρκίνου, διαπιστώνει νέα έρευνα που έγινε με δεδομένα από 1.400.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 187.000 καρκινοπαθείς, και εστίασε στη σχέση μεταξύ του επιπέδου της σωματικής δραστηριότητας και 26 μορφών της νεοπλασίας.

Η συγκριτική ανάλυση αμερικανικών και ευρωπαϊκών μελετών, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», διαπίστωσε ότι η σωματική άσκηση μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στα μισά είδη καρκίνου – στα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, άσχετα με άλλους παράγοντες, όπως το βάρος, το κάπνισμα κ.ά.

Στο σύνολο, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου εμφάνισης άγγιζε το 7%. Ειδικότερα: η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (42%), στον καρκίνο του ήπατος (27%), των πνευμόνων (26%), των νεφρών (23%), του στομάχου (22%), του ενδομητρίου (21%) και στη λευχαιμία (20%), ενώ σε μικρότερο βαθμό η άσκηση περιορίζει τον κίνδυνο για μυέλωμα (17%), νεοπλασίες παχέος εντέρου στον κόλον (16%), κεφαλής και λαιμού (15%), παχέος εντέρου στο ορθόν (13%), ουροδόχου κύστης (13%) και μαστού (10%).

Υπάρχουν, εντούτοις, κάποιες μορφές νεοπλασιών όπου η αυξημένη σωματική άσκηση μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξής τους, όπως του προστάτη (κατά 5%) και -ιδίως στις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια και αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία- το δερματικό μελάνωμα (κατά 27%).
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την επιρροή άλλων παραγόντων, πέρα από την άσκηση, στα ευρήματα, όπως η διατροφή, το κάπνισμα κ.ά. Δεδομένου ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως (31%) εκτιμάται πως δεν ασκείται όσο χρειάζεται, δηλαδή τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με μεγάλη ένταση, το κεντρικό συμπέρασμα των επιστημόνων, όπως το διατύπωσε ο επικεφαλής της μελέτης Στίβεν Μουρ, παραμένει: «Η σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντας-κλειδί για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου». Είτε αυτή αφορά περπάτημα στην εξοχή είτε μια ζωηρή κυριακάτικη βόλτα με το ποδήλατο.