Πιέρ Υβ Κουστώ & Healthy Seas στη Σαντορίνη

1989

Γράφει ο Γιώργος Παπασπύρου

Σαντορίνη, Πέμπτη 7 Ιουνίου, 11:35 το πρωΐ, σε μία από τις πολλές δοκιμαστικές καταδύσεις, στα καταγάλανα νερά της Καλντέρας, ο Πιέρ Υβ Κουστώ ανασύρει μια τιμητική πλακέτα που έχει τοποθετηθεί,από το 2011, είς μνήμην του πατέρα του, του θρυλικού εξερευνητή των θαλασσών Ζάκ Υβ Κουστώ, σε ένα βράχο στον βυθό κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να συντηρηθεί. Η συγκίνηση έντονη. Στην προσπάθεια να προσπεράσουμε τη συναισθηματικά φορτισμένη, ανθρώπινη στιγμή, ο Πιέρ Υβ κατάφερε να ψελλίσει… “δεν είναι εύκολο να είσαι ο γιός του Κουστώ, σε ηλικία 9 ετών κατάφερα να νικήσω τον φόβο μου για τη θάλασσα, χρειάζεται πολλή αγάπη για να το κάνεις όλο αυτό και είμαι αποφασισμένος να αφιερώσω τον εαυτό μου στη σωτηρία των θαλασσών, ειδικά εδώ στη Σαντορίνη όπου και επισήμως διαπιστεύθηκα δύτης!”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, οι COUSTEAU DIVERS, ένα παγκόσμιο δίκτυο δυτών που εμπνέυστηκε ο Πιέρ Υβ, μάχεται για την προστασία των θαλασσών και αφιέρωσε στη μνήμη του πατέρα του Ζάκ Υβ, ένωσε τις δυνάμεις του με το GHOSTFISHING και συμμετείχε  στην καταδυτική δράση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας HEALTHY SEAS: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα”,που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη,με την υποστήριξη του ATLANTIS DIVE CENTER και την αποκλειστική χορηγία της Carvico Fabrics. Στόχος της κατάδυσης ήταν η ανάσυρση ενός μεγάλου διχτυού από τον βυθό της Καλντέρας, το οποίο στη συνέχεια θα ανακυκλωθεί σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL και θα χρησiμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων όπως ρούχα, μαγιό, κάλτσες, χαλιά.

Το talkofthetown.gr είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει τις ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών και δοκιμών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου η κατάδυση της 8ης Ιουνίου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Ομάδα ειδικών τεχνικών από την Αμερική υποστήριξε τη ζωντανή σύνδεση που έγινε από τον βυθό, όπου ο Πιέρ Υβ ακολουθούμενος από κάμερα και με ήχο, σε μια αμφίδρομη επικοινωνία με τη στεριά εξηγούσε, ξεναγούσε και απαντούσε σε ερωτήματα του κοινού που κατέφθαναν με τη χρήση #hashtag μέση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Η ζωντανή σύνδεση με τον βυθό, για εκπαιδευτικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου και παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Εθνικό Ενυδρείο Μάλτας κ.α.

Μια ημέρα πριν, στις 7 Ιουνίου, ο Πιέρ Υβ επέλεξε να συνομιλήσει με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Οίας, να τους μεταδώσει την αγάπη του για τη θάλασσα, να τους εξηγήσει την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να δώσει απαντήσεις στις αφοπλιστικές απορίες των παιδιών, να φωτογραφηθεί μαζί τους και να τους απονείμει πιστοποιητικό συμμετοχής και ανάμνησης της δράσης.

Ως “μία εκπληκτική σκηνή θεάτρου χωρίς ηθοποιούς” έχει χαρακτηρίσει τον βυθό της Σαντορίνης ο Πιέρ Υβ Κουστώ και συνεχίζει “ Το ηφαιστειογενές τοπίο της Σαντορίνης συνεχίζει και στον καταγάλανο βυθό της, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου ψάρια και αυτό με θλίβει! Ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις τον τεράστιο όγκο διχτυών, που επιβάρυνε το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, να σηκώνεται στην επιφάνεια” .

Η αγάπη της οικογένειας Κουστώ για την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Σαντορίνη ξεκίνησε το 1975 όταν η τότε Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από τον πατέρα Κουστώ να εξερευνήσει τον βυθό της Καλντέρας και να δώσει απαντήσεις σχετικά με το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας. Την αγάπη του αυτή ο Κουστώ μετέδωσε και στο νεότερο γιό του, Πιέρ Υβ, ο οποίος από το 2009 και κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Σαντορίνη, πραγματοποιεί κατδυτικές δράσεις και μάχεται για την ανακύρηξη της θαλάσσιας περιοχής της Καλντέρας σε Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.