Στην ταινία «Άβανος» ο Χρυσός Διόνυσος του 41ου Φεστιβάλ Δράμας

264

Η ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποσπώντας τον Χρυσό Διόνυσο και άλλα πέντε σημαντικά βραβεία (σεναρίου, φωτογραφίας, ανδρικής ερμηνείας στον Κίμωνα Κουρή, σκηνικών, αλλά και το βραβείο της ΕΤΕΚΤ).

Η ταινία, ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, παρακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού, που προσπαθεί να ξεπεράσει τα συνεχόμενα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο του.

Όπως επισήμανε η κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους Βασίλη Καρδάση, Βαγγέλη Λυμπερόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, ‘Αρη Σταύρου και Γιώργο Τελτζίδη), η ταινία κέρδισε το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης για «την πιστή αποτύπωση του αδιεξόδου των ηρώων της σε ένα περίκλειστο μη-αστικό περιβάλλον, με άρτια πολυεπίπεδη κινηματογράφηση».

Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό-η τελευταία μέρα της χρονιάς» για «την ιδιαίτερη κινηματογραφική της αφήγηση». Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη που όμως η επιτροπή βράβευσε για την ερμηνεία της σε μια άλλη ταινία: το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα βραβεύτηκε η ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» η οποία απέσπασε το βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ