Το Savoir Vivre των έργων

1619

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Από την αρχαιότητα, μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των ηγετών είτε είναι βασιλείς, είτε πρόεδροι, είτε πρωθυπουργοί, αποτελεί η εξαγγελία έργων σε πρώτο επίπεδο και σε δεύτερο, τα εγκαίνια αυτών. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι οι ανώτεροι, θα τους χαρακτήριζα, ηγέτες οι οποίοι αναφέρονται και σε έτερους συντελεστές που προηγήθηκαν είτε σχεδιάζοντας, είτε βρίσκοντας τη χρηματοδότηση, είτε ξεκινώντας την κατασκευή των έργων. Από τον Στυλιανό Παττακό των παιδικών μου χρόνων με το μυστρί, έως τον Αλέξη Τσίπρα με το ψαλίδι και την κορδέλα, το ”έργο” είναι το ίδιο˙ αυτοπροβολή και αυτοεπιβεβαίωση.

Σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο στο voria.gr, ο Στράτος Σιμόπουλος, που απ’ ότι διαβάζω διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς Δημοσίων Έργων, αποδομεί τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα λόγια που χρησιμοποιεί είναι σκληρά: «σφετερισμός του έργου προηγουμένων κυβερνήσεων». Στην επιχειρηματολογία του όμως, παραθέτει συγκεκριμένες ημερομηνίες και στοιχεία που συγκλίνουν προς την επαλήθευση των λεγομένων του. Από το μετρό της Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει σύντομα σύμφωνα με τη Ζουράρειο θεωρία, όταν ο ΠΑΟΚ πάρει το πρωτάθλημα – δηλαδή ποτέ, εάν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις, έως τους οδικούς άξονες και από το θαλάσσιο μέτωπο έως την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Θεσσαλονίκης, όλα μα όλα τα έργα ξεκίνησαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Άφησα για τελευταίο το ζήτημα της υδρεύσεως, για το οποίο ο πάντα ευρηματικός λαός του ΠΑΟΚ βρήκε την λύση με το ακόλουθο σύνθημα «Ω, Ω, Ω φέρτε μας νερό, πρωτάθλημα και κύπελλο στον Πύργο τον Λευκό» επί τούτου, διότι και μετά την βλάβη που δημιούργησε οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας, ο πολυχρονεμένος μας πρωθυπουργός βρήκε έτοιμη την απάντηση: «φταίνε οι προηγούμενοι».

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μελετήσει την «Λογική» του Αριστοτέλους, για να διερωτηθεί εάν για κάθε τι κακό φταίνε οι προηγούμενοι, οπότε δικαίως τους οικτίρουμε, μήπως θα πρέπει και να τους επαινούμε για κάθε τι καλό; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ”Savoir Vivre έργου”, αλιεύω από την τοπική εφημερίδα «ΒΕΡΟΙΑ», με τίτλο «Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους». Αναφέρεται στα εγκαίνια της Παλαιάς Μητροπόλεως, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία των Βαλκανίων, και αναφέρεται ονομαστικώς σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες, όλων των κυβερνήσεων και των παρατάξεων, διότι το έργο άργησε λίγο να ολοκληρωθεί.

Ίσως είναι ουτοπικό, αλλά θα ήθελα μία ημέρα να ακούσω σε έναν λόγο εγκαινίων να τιμώνται και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές, και γιατί όχι να αναγράφονται στις τιμητικές πινακίδες.