Ο γάμος έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, εάν δώσετε χρόνο στη σχέση σας να ωριμάσει…

1603

«Βιάζεστε» να παντρευτείτε; Αν ναι, τότε ίσως είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείτε, ή -ακόμα καλύτερα- να περιμένετε δύο χρόνια, πριν το… διαπράξετε. Και όχι, δεν το λέμε εμείς, αλλά οι… ειδικοί.
Πιο συγκεκριμένα, τη θέση αυτή εκφράζει, έπετα από πολυετή μελέτη των σχέσεων αγάπης και των διάφορων τρόπων, με τους οποίους αυτή εκφράζεται, η ανθρωπολόγος και ειδική στην ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, Έλεν Φίσερ, την οποία επικαλείται σε άρθρο του ο βρετανικός «Independent».

Την ώρα που τα στατιστικά στοιχεία δείχουν ότι σχεδόν ένα στα δύο παντρεμένα ζευγάρια στις ΗΠΑ οδηγείται στο διαζύγιο, η Φίσερ, με περγαμηνές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, υποστηρίζει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί σημαντικά και πως ο γάμος έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, εάν τα ερωτευμένα «πιτσουνάκια» προτιμήσουν να περιμένουν δυο χρόνια, μέχρι να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας.

Η ίδια υποστηρίζει ότι ο φόβος ενός διαζυγίου -όχι μόνο όσον αφορά στις οικονομικές και νομικές του συνέπειες, αλλά και σε προσωοικό και κοινωνικό επίπεδο- είναι και αυτός που, στην ουσία, ισχυροποιεί ένα γάμο, καθώς οι άνθρωποι προτιμούν να αφιερώσουν χρόνο στο έτερον ήμισυ και να γνωριστούν ακόμα καλύτερα, προτού αποφασίσουν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Πράγματι, εξηγεί η Φίσερ, ο χρόνος είναι ο μόνος τρόπους, προκειμένου να επανενεργοποιηθεί εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου, που ευθύνεται για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων και το οποίο «κλείνει», όταν δυο άνθρωποι ερωτεύονται τρελά και αρχίζουν να φέρονται… παράλογα. Αυτά τα έντονα συναισθήματα τείνουν να «θολώνουν» το μυαλό, ενώ, όταν ο εγκέφαλος έχει χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που βιώνει, τότε μπορεί και να αντιληφθεί εάν ο άνθρωπος που έχει δίπλα του, είναι ο σωστός γι’ αυτόν.

Η ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα υπογραμμίζει, βέβαια, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να παντρεύονται, όταν εκείνοι νιώθουν πως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή, η ίδια ωστόσο τονίζει ότι «θα προτιμούσε να περιμένει τουλάχιστον δύο χρόνια»…

πηγή: protothema.gr