Μπιλ Γκέιτς: Πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία

871

Μέχρι τα τέλη του 2022 ο κόσμος θα έχει επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, εκτιμά ο Μπιλ Γκέιτς.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε αισιόδοξος στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού  καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον εμβόλια. Παρόλο που δεν περιμένει να εξαλειφθεί η COVID-19 μέχρι το επόμενο έτος, ο Γκέιτς αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να μειωθεί σε «πολύ μικρούς αριθμούς» έως το τέλος του 2022.

Ο 65χρονος δισεκατομμυριούχος επέμεινε επίσης ότι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες είναι «κορυφαία προτεραιότητα» και εξέφρασε την ανησυχία  μήπως η τωρινή κατάσταση ξεχαστεί, όπως συνέβη μετά την επιδημία του Έμπολα. Ωστόσο, λόγω του καταστροφικού παγκόσμιου οικονομικού και ανθρώπινου κόστους της πανδημίας θεωρεί τουλάχιστον «ότι αυτή η γενιά θα το θυμάται».

Ερωτώμενος, εάν ο κόσμος θα «επανέλθει πλήρως στο φυσιολογικό» μέχρι το τέλος του 2022, ο Μπιλ Γκέιτς ήταν αισιόδοξος.

«Ναι, είμαι (πεπεισμένος). Υπάρχουν ακόμα μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ευρεία χρήση του εμβολίου της εμβόλιο Johnson & Johnson. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, θα ήταν πολύ ευεργετικό, και ορισμένες από τις πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και αυτό το καλοκαίρι θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι με την διάθεση των εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2021 και έως το 2022, «δεν θα έχουμε εξαλείψει μεν τον κορωνοϊό, αλλά θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε (τα κρούσματα) σε πολύ μικρούς αριθμούς μέχρι το τέλος του 2022». Ο Μπιλ Γκέιτς σημείωσε επίσης ότι το γεγονός πως οι πλούσιες χώρες είχαν προτεραιοποιήσει την χορήγηση των εμβολίων δεν αποτελεί «έκπληξη».

Θεώρησε σωστό τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ως προτεραιότητα για τις πλούσιες χώρες καθώς η πανδημία ήταν χειρότερη εκεί από τις αναπτυσσόμενες. Ο Γκέιτς τόνισε επίσης την ανάγκη προετοιμασίας της ανθρωπότητας για μελλοντικές κρίσεις υγείας. «Είναι σαφές ότι κατανοώντας τις παραλλαγές και το πόσο γρήγορα μπορούμε να ρυθμίσουμε τις διαδικασίες, όταν μία ανάλογη κρίση εμφανιστεί ξανά, θα μπορέσουμε να είμαστε φερθούμε πολύ πιο έξυπνα (απέναντί της)» επισήμανε.

Οι άνθρωποι δεν είχαν επενδύσει αρκετά σε αυτόν τον κίνδυνο, έτσι «ελπίζω να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Πηγή:lifo