«Η Αλήθεια Δεν Πεθαίνει Ποτέ»

879

Φόρο τιμής αποτίει η UNESCO στους δημοσιογράφους που παρά τους εκφοβισμούς και τις απειλές εργάζονται για να φέρουν στο φως την αλήθεια και να δώσουν φωνή σε όσους δεν έχουν. Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Κατά της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, ο διεθνής οργανισμός υπενθυμίζει στο αφιέρωμά του «Η Αλήθεια Ποτέ Δεν Πεθαίνει» ότι τα τελευταία 12 χρόνια (2006-2017) έχουν σκοτωθεί 1010 δημοσιογράφοι επειδή υπηρετούσαν το επάγγελμά τους και τοποθέτησαν φλέγοντα ζητήματα στη δημόσια σφαίρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της UNESCO, εννέα στις δέκα περιπτώσεις, οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των δολοφονιών με θύματα δημοσιογράφους. Ο οργανισμός εκφράζει την ανησυχία πως η ατιμωρησία βλάπτει ολόκληρες κοινωνίες καλύπτοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναγνωρίζοντας τις εκτεταμένες συνέπειες της ατιμωρησίας, ιδίως των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σχετικό ψήφισμα κατά την 68η σύνοδό του το 2013, στο οποίο κηρύσσει την 2η Νοεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων». Το ψήφισμα προέτρεψε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κουλτούρας ατιμωρησίας. Η ημερομηνία επελέγη εις μνήμην της δολοφονίας δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Μάλι στις 2 Νοεμβρίου 2013.

Από την πλευρά της η UNESCO προτρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις έρευνες των δολοφονημένων δημοσιογράφων μεταβιβάζοντας την κληρονομιά τους μέσω της κοινοποίησης των άρθρων και των ιστοριών τους. Ενδεικτικά παρουσιάζει το έργο των μερικών εκ των πεσόντων δημοσιογράφων:

Daphne Caruana Galizia: Δημοσιογράφος από την Μάλτα σκοτώθηκε σε ηλικία 53 ετών σε βομβιστική επίθεση το 2017.

Παρά τον εκφοβισμό, τις απειλές και τις αγωγές που δεχόταν κατά καιρούς η ίδια αρνήθηκε να παραιτηθεί και συνέχισε να δημοσιεύει αποκλειστικά ρεπορτάζ της για την κυβερνητική διαφθορά και τον νεποτισμό στην χώρα της.

Samim Faramarz: Αφγανός τηλεοπτικός ρεπόρτερ σκοτώθηκε σε ηλικία 28 ετών μαζί με τον κάμεραμαν του Ramiz Ahmadi, σε βομβιστική επίθεση, ενώ κάλυπτε ζωντανά είδηση στην Καμπούλ. Η επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένη.


Φωτογραφία από σχετικό αφιέρωμα των New York Times

James Foley: Αμερικανός φωτορεπόρτερ κρατήθηκε όμηρος και εκτελέστηκε το 2012 σε ηλικία 40 ετών από την τζιχαντιστική οργάνωαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πίστευε ότι το ρεπορτάζ είναι μια πράξη θάρρους και ηθικής καθώς δίνει φωνή σε όσους δεν έχουν. Σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στο Χαλέπι.

Miroslava Breach: Την 54χρονη δημοσιογράφο από το Μεξικό την πυροβόλησαν έξω από το σπίτι της όντας στο αυτοκίνητό της μαζί με το ένα από τρία παιδιά της το 2017.

Μέσω των υψηλών προδιαγραφών ερευνών της, έριχνε φως στο οργανωμένο έγκλημα, στις πολιτικές αδικίες και άλλου τύπου καταχρήσεις. Διαβάστε δημοσιεύσεις της εδώ.

Gauri Lankesh: Δημοσιογράφος από την Ινδία, δέχθηκε πυρά από αγνώστους έξω από το σπίτι της το 2017.

Δολοφονήθηκε σε ηλικία 55 ετών για τις πολιτικές πεποποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κριτικής της κατά του ινδουιστικού εξτρεμισμού. Η επικριτική της φωνή δεν έχει σωπάσει. Δ

Pavel Sheremet: Δημοσιογράφος από το Λευκορωσία. Σκοτώθηκε σε ηλικία 44 ετών μετά από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει στο αμάξι του στην πόλη του Κιέβου της Ουκρανίας το 2016.

Στο αιχμηρό ερευνητικό του έργο κατήγγειλε τη διαφθορά, την παραπληροφόρηση και βιαιοπραγίες.

Ghislaine Dupont, Claude Verlon: Η Γαλλιδα δημοσιογράφος, 57 ετών, απήχθη τιο 2013 μαζί με τον συνάδελφό της, Claude Verlon, 55 ετών. Και οι δύο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Μαλί για τη βία και τον εξτρεμισμό.

Το θάρρος και ο επαγγελματισμός της άφησαν το αποτύπωμά τους στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Samir Kassir: Ο 45χρονος δημοσιογράφος από το Λίβανο εκτελέστηκε σε βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό το 2005.

Η δέσμευσή του για την ελευθερία της έκφρασης στον αραβικό κόσμο και το κράτος δικαίου είναι αξιομνημόνευτη.

Mohammed Al-Absi: Στα 35 του χρόνια ο δημοσιογράφος από την Υεμένη, πέθανε το 2017 από καρδιακή ανεπάρκεια επειδή το αίμα του περιείχε υψηλή συγκέντρωση τοξικού αερίου, σύμφωνα με το πόρισμα της αυτοψίας.

Με τις έρευνές που επεδίωκε να κρατά υπό έλεγχο την εξουσία.

Paul Rivas: Φωτορεπόρτερ από το Εκουαδόρ. Απήχθη μαζί με τους συναδέλφους του, τον ρεπόρτερ Javier Ortega και τον οδηγό Efrain Segarra από ένοπλη ομάδα και εκτελέστηκε σε ηλικία 45 ετών ενώ έκανε ρεπορτάζ με θέμα τα ναρκωτικά στην Κολομβία.

Ρίσκαρε τη ζωή του για να μάθει την αλήθεια, γράφει η UNESCO.

Jamal Khashoggi: O Σαουδάραβας δημοσιογράφος, 59 ετών, σκοτώθηκε το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Η αμείλικτη υπεράσπισή του για την ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Javier Valdez: O βραβευμένος δημοσιογράφος από το Μεξικό δεχθηκε πυρά και τραυματίστηκε θανάσιμα το 2017 στο δρόμο.

Σύμφωνα με τους τοπικούς ανακριτές, δολοφονήθηκε εξαιτίας των ερευνών του για τα ισχυρότερα καρτέλ ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό.

Jan Kuciak: O Σλοβάκος δημοσιογράφος εκτελέστηκε στα 27 του χρόνια μαζί με την αραββωνιστικιά του, Martina Kušnírová στο σπίτι τους το 2018. Πιθανώς, δολοφονήθηκε σε αντίποινα για μια από τις ιστορίες του, η οποία επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και οργανωμένου εγκλήματος.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη δολοφονία του, υπό έντονη πίεση των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Μήνυμα Γκουτέρες: «Το ρεπορτάζ δεν είναι έγκλημα» 

Παράλληλα, ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε σήμερα το μήνυμα πως το ρεπορτάζ δεν είναι έγκλημα και απευθύνει έκκληση για τη στήριξη των δημοσιογράφων, της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Ειδικότερα, καλεί τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους.

«Το έργο τους και αυτό των πεσόντων συναδέλφων τους, μας θυμίζει ότι η αλήθεια δεν πεθαίνει ποτέ. Ούτε η δέσμευσή μας για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες, ενώ δήλωσε βαθιά προβληματισμένος από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και την κουλτούρα της ατιμωρησίας. «Όταν οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται, οι κοινωνίες στο σύνολό τους πληρώνουν ένα τίμημα», πρόσθεσε.

 

Πηγή: Η Καθημερινή