Αυθαίρετα τα κτήρια που δεν έχουν πρόσβαση σε ΑΜΕΑ! Έρχονται πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

178

Υποχρεωτική θα γίνει το επόμενο διάστημα η διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν θα τιμωρηθούν καθώς τα κτήρια θα αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετα. Tα στελέχη του υπουργείου θα προχωρήσουν σε μέτρα ενσωματώνοντας στη νομοθεσία σχετική κοινοτική οδηγία, η οποία θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των κτηρίων σε παρεμβάσεις μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει την μέθοδο «καρότο και μαστίγιο» για όσους επιμένουν να μην δηλώνουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.

Σε πρώτη φάση εξετάζονται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη δήλωση, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές, κυρίως αγροτικές, οι δηλώσεις δεν ξεπερνούν το 2% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Κατά μέσο όρο στην επικράτεια το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 20%.

Εάν όμως η απλοποίηση της διαδικασίας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων για τους πολίτες που καθυστερούν ή αδιαφορούν.