«Είναι τα λεφτά, ευλογημένοι»

2691
Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης
Πάνω στο δολάριο αναγράφεται η μεγαλύτερη σοφία του κόσμου. Αυτού και του άλλου. «In God we trust». Στο όνομα του Θεού. Αλλά διαβάζεται και αλλιώς, αναγνωρίζοντας τη θέση του χρήματος στον κόσμο.
«Είναι τα λεφτά, ευλογημένοι» θα μπορούσε να αναφωνήσει ο διάκος στο κήρυγμα της Κυριακής, καθησυχάζοντας τους πιστούς για τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Άδικα ανησύχησε και ο Μάκης Βορίδης που αναρωτήθηκε αν θα μπορούμε πια να βάλουμε μία φάτνη ή να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα δημόσια. Φοβήθηκε ότι αν περάσει αυτή η πρόταση, περί ουδετερότητας, οι δεξιοί θα έχουν τις φάτνες όπως παλιά είχαν οι αριστεροί τις γιάφκες. Θα ανοίγουν τις κρύπτες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα βρίσκουν μέσα αγγελάκια και αστέρια. Εννοείται ότι και ο σταυρός θα αφαιρεθεί από το εθνικό σύμβολο, από τη σημαία μας. Θα βάλουν κάτι σε σφυροδρέπανο. Εν τούτω Καρανίκα. Αδικος φόβος. Πριν φτάσεις μπροστά στον Ιησού, περνάς από το παγκάρι. Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος μάς ανακοίνωσαν ότι οι κληρικοί δεν θα πληρώνονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι. Θα πληρώνονται από έναν ειδικό λογαριασμό που θα διαχειρίζεται η ίδια η Εκκλησία, αλλά θα γεμίζει το Κράτος. Κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν περίπου ως διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία. Αυτό, θεωρητικά, θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, αν κάποιος αποφάσιζε να διακόψει την τροφοδοσία αυτού του λογαριασμού. Ίσως εδώ να κρύβονται και παγίδες για την Εκκλησία, αλλά δεν έχουμε να κάνουμε με αφελείς.
Προς το παρόν είναι μία λύση που εξυπηρετεί και τους δύο: από τη μία η Εκκλησία, που έφυγε πιο αυτόνομη από το Μαξίμου και, από την άλλη, ο Πρωθυπουργός, που δύναται να ισχυριστεί ότι έκανε ένα ιστορικό βήμα προς τον διαχωρισμό. Και το ποίμνιο και οι ψηφοφόροι μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Αν μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος ήταν νεότερος, σήμερα θα μπορούσε να το γιορτάσει με καλό κρασί και συντροφιά εκλεκτών Μητροπολιτών. Διευθετήθηκαν τα της περιουσίας που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες, σταματάει η κουβέντα περί διαχωρισμού, ενώ και για την αναθεώρηση του Συντάγματος μάλλον δεν θα υπάρξουν σύννεφα στις σχέσεις με την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει ότι «η αρχή της ουδετερότητας συνεπάγεται διακριτούς ρόλους, συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεν έρχεται σε αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας». Καθησύχασε δε και το ποίμνιο που ενδεχομένως άκουσε τις δηλώσεις Βορίδη και σταυροκοπήθηκε.
Κοινώς τα πράγματα στο Σύνταγμα μπορούν να μείνουν και ως έχουν. Ο Αρχιεπίσκοπος μας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εισηγηθεί αλλαγή στο προοίμιο του Συντάγματος. Θα παραμείνει το «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι οι αλλαγές που αφορούν το Αρθρο 3, περί επικρατούσας θρησκείας, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τον διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού Κράτους. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σημαίνει και τίποτα. Ίσως κάποιες λέξεις που θα χαμηλώσουν τον εξάψαλμο του κόμματος.
Πηγή: Protagon.gr