«Ικέτιδες» από το Εθνικό Παρασκευή και Σάββατο στην Επίδαυρο

683

H εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή, παίρνει σκυτάλη την Παρασκευή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.

Είναι οι Ικέτιδες του Ευριπίδη, μία συμπαραγωγή του Εθνικού και του θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες. Η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνιστεί στην παράσταση, για πρώτη φορά σε τραγωδία, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Στάθη Λιβαθινού.

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την παράσταση ανατέθηκε η μετάφραση στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Αγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.

Αίθρα: Κάτια Δανδουλάκη, Θησέας: Άκης Σακελλαρίου, Άδραστος: Χρήστος Σουγάρης, Κήρυκας: Χάρης Χαραλάμπους, Άγγελος: Ανδρέας Τσέλεπος, Ευάδνη: Κατερίνα Λούρα, Ίφις: Θοδωρής Κατσαφάδος
Μητέρες Αργείων στρατηγών: Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους.

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης / Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός / Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης / Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου / Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου / Χορογραφία: Φώτης Νικολάου / Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου / Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

Η παράσταση παρουσιάζεται 5 και 6 Ιουλίου στην Επίδαυρο