Κοσμιότης πάνω από όλα. Άρθρο του Χρήστου Ζαμπούνη.

2678

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Ο κύριος που κάθεται απέναντι μου ονομάζεται Κωνσταντίνος Πολίτης και είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Δώσαμε ραντεβού για να μου παρουσιάσει το χειρόγραφο βιβλίο του «Ο Αλέξανδρος κι εγώ», ένα χρονικό γνωριμίας του με τον Αλέξανδρο Ωνάση. Η ιστορία, όπως μου την διηγείται , έχει ως εξής:

To καλοκαίρι του 1959, ο τότε Πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας Μενέλαος Τόμπρας του πρότεινε να αναλάβει παιδαγωγός του γιού του Αριστοτέλη Ωνάση κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του. Ο κύριος Πολίτης εκείνη την εποχή υπηρετούσε ως Παιδαγωγός Γυμναστής και βοηθός Διευθυντού οικοτροφείου στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων και είχε υπό την επίβλεψη του, την crème de la crème της αθηναικής και όχι μόνο νεολαίας, του διαδόχου του Ελληνικού Θρόνου, Κωνσταντίνου, συμεριλαμβανομένου. Τα διαπιστευτήρια του ήταν ακλόνητα. Οι ικανότητες του επίσης αδιαμφισβήτητες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε ο Ωνάσης να διαλέξει για τον διάδοχο του κάτι λιγότερο, από τον δάσκαλο του μέλλοντος βασιλέως.

Ο 27χρονος τότε Κωνσταντίνος Πολίτης μετέβη κατ’αρχήν στα γραφεία της Ολυμπιακής στην οδό Όθωνος και στη συνέχεια στην οικία της αδελφής του Ωνάση στην Γλυφάδα, για την σχετική προετοιμασία .Στη συνέχεια πέταξε για την Ρώμη και ακολούθως σιδηροδρομικώς έφθασε στο Monte Carlo. Εκεί οδηγήθηκε στην αγκυροβολημένη «Χριστίνα» όπου προς μεγάλη του έκπληξη τον περίμενε ανυπόμονος ο 11χρονος Αλέξανδρος , όχι για να κάνουν μάθημα, αλλά για να του δείξει πως οδηγεί την ηλεκτροκίνητη Ferrari που του είχε δωρίσει ο πατέρας του. Η εικόνα του καταϊδρωμένου παιδαγωγού να τρέχει με 40 χλμ την ώρα –τόση ήταν η ταχύτητα που ανέπτυσσε η Ferrari – πίσω από τον νεαρό οδηγό μαθητή του, στην προβλήτα του λιμανιού του Πριγκηπάτου,είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές της δίμηνης συμβιώσεως τους. Επειδή δεν θέλω να ΄΄κάψω΄΄ το υπό έκδοσιν βιβλίο θα σταματήσω εδώ. Αντί επιλόγου θα παραθέσω τα τελευταία λόγια του κυρίου Πολίτη πριν χωρισθούμε: «Συμμετείχα στην περίφημη κρουαζιέρα , με προσκεκλημένους τον σερ Ουίνστων Τσώρτσιλ, τη σύζυγο του Σάρρα, και την Μαρία Κάλλας με τον σύζυγο της Μπατίστα Μενεγκίνι. Είδα πολλά. Όμως στον βιβλίο μου δεν θα βρείτε κουτσομπολιά, ούτε σκάνδαλα.»

Κοσμιότης μίας άλλης εποχής.