Πως οι ερωτευμένοι των Βαλκανίων γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο

890

Λουλούδια, ευφάνταστες συνθέσεις, δώρα “πασπαλισμένα” με αγάπη και εκπλήξεις είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά “γνωρίσματα” της σημερινής ημέρας, εορτής του Αγίου Βαλεντίνου στις βαλκανικές χώρες.

Σλοβενία: Τα πάντα “γυρίζουν” γύρω από την αγάπη
Η Σλοβενία έχει στο “αίμα” της την αγάπη (Slovenia), με ονειρεμένα τοπία για ερωτευμένα ζευγάρια που επιθυμούν να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες ή να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού τουρισμού (slovenia.info). Ο επίγειος “παράδεισος” στη χώρα, το λιμναίο νησί Μπλεντ, μοιάζει με εικόνα από παραμύθι και είναι ένας από τους διεθνώς αναγνωρισμένους -από ταξιδιωτικούς οδηγούς και πράκτορες- προορισμούς για ρομαντικές διακοπές. Περιτριγυρισμένο από βουνά και δάση γύρω από τη λίμνη, το νησί “κουβαλά” ιστορίες αιώνων και το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της λίμνης είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τη μακρά ιστορία της. Το νησί έχει 99 σκαλοπάτια και η παράδοση λέει ότι στους γάμους ο γαμπρός πρέπει να μεταφέρει τη νύφη αγκαλιά ενώ ανεβαίνει τα σκαλοπάτια και εκείνη πρέπει να είναι σιωπηλή. Οι επισκέπτες μπορούν όχι μόνο να ακούσουν τον ήχο της καμπάνας, αλλά να την χτυπήσουν κιόλας και έτσι, οι ευχές τους θα γίνουν πραγματικότητα.
Και επειδή ο έρωτας περνά από το…στομάχι, στο Μπλεντ, που προσελκύει επισκέπτες για αιώνες, οι ερωτευμένοι κι όχι μόνο μπορούν να δοκιμάσουν γεύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Μάλιστα, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι καταστηματάρχες προτείνουν σε όσους είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν κάτι νέο, να γευτούν το πλέον φημισμένο γλυκό την Kremsnita, ένα κέικ κρέμας. Η αυθεντική συνταγή του γλυκού χάνεται στο βάθος του χρόνου και μέχρι σήμερα, περισσότερα από 12 εκατομμύρια κομμάτια του συγκεκριμένου γλυκού έχουν πουληθεί.

Ρουμανία: Οι ερωτευμένοι επιλέγουν την ποίηση
Στη Ρουμανία, πέρα από τη “σταθερή αξία” του κάστρου Μπραν, γνωστό ως το κάστρο του Κόμη Δράκουλα που είναι μία από τις πιο βασικές προτιμήσεις στις αποδράσεις ερωτευμένων ζευγαριών, το “μικρό Παρίσι” της χώρας, δηλαδή το Βουκουρέστι, προσφέρει αμέτρητες επιλογές για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου: Από βαρκάδα σε τεχνητή λίμνη μέχρι βραδιές ποίησης κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Εξίσου ρομαντικός είναι και ένας περίπατος στον Βοτανικό κήπο, ενώ για όσους επιθυμούν εμπειρίες εκτός της πρωτεύουσας, το Ιάσιο, η πόλη του εθνικού ποιητή της Ρουμανίας Μιχάι Εμινέσκου “κρύβει” έναν θησαυρό: Το δέντρο στη σκιά του οποίου φέρεται ότι ο ποιητής καθόταν και έγραφε τα ποιήματά του, εκεί όπου αντλούσε έμπνευση για τα έργα του. Πρόκειται για μία φλαμουριά που “ μετρά” αιώνες ζωής, και η οποία φέρεται να είναι το αγαπημένο δέντρο του ποιητή. Το δέντρο βρίσκεται στο πάρκο Κόπου (Copou), ένα από τα παλαιότερα δημόσια πάρκα στη χώρα, από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Τουρκία: Περίπου 2,5 δισ. τουρκικές λίρες για την αγορά λουλουδιών
Στην Τουρκία, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (475 εκατομμύρια δολάρια) δαπανώνται μόνο για την αγορά λουλουδιών την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθοπωλών Ισμαήλ Μπαρασάν. “Η ποσότητα των λουλουδιών που παράγονται σε ένα μήνα πωλούνται σε μία ημέρα μόνο, στις 14 Φεβρουαρίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα τριαντάφυλλα είναι συνήθως αυτά που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των ερωτευμένων σημείωσε και πρόσθεσε ότι, οι ερωτευμένοι κάνουν δώρο στο ταίρι τους, ορχιδέες, κρίνους και μαργαρίτες.
Οι τιμές των λουλουδιών το 2019 αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ένα τριαντάφυλλο πωλείται σήμερα για 10 τουρκικές λίρες (1,9 δολάρια) και ένα μπουκέτο για 20 τουρκικές λίρες (3,8 δολάρια) έως 100 (σχεδόν 19 δολάρια). Αν και οι ανθοπώλες δεν λαμβάνουν συχνά τέτοιες παραγγελίες, ο Μπασαράν είπε ότι ορισμένοι που αναζητούν κάτι διαφορετικό έχουν παραγγείλει 1001 τριαντάφυλλα, που κοστίζουν 10.000 τουρκικές λίρες (1.896 δολάρια).

Αλβανία: “ Αποβάθρα” αγάπης, στο κέντρο των Τιράνων
Στην Αλβανία, ο δήμος Τιράνων θα εγκαινιάσει σήμερα, στο Μεγάλο πάρκο της πρωτεύουσας (ή Πάρκο της Τεχνητής Λίμνης) μία “ αποβάθρα αγάπης” για τους ερωτευμένους. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να  επισκεφθούν το πάρκο, να απολαύσουν τον καθαρό αέρα και να φωτογραφηθούν σε ειδικά διακοσμημένο χώρο που θα για την γιορτή. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν ακούγοντας μουσική από συγκροτήματα που έχουν “ κληθεί” για αυτόν τον σκοπό.
Το Μεγάλο Πάρκο των Τιράνων ή το Πάρκο της Τεχνητής Λίμνης είναι ένα δημόσιο πάρκο έκτασης 289 εκταρίων που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης. Παραμένει ένα από τα πιο χαλαρωτικά μέρη της πόλης για ένα πρωινό τρέξιμο ή περίπατο. Στο νότιο άκρο του πάρκου υπάρχει ο ζωολογικός κήπος και ο βοτανικός κήπος.

Κροατία: Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά
Στην Κροατία, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει την …τιμητική της, αφού – σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία (DZS)- υπάρχουν 11.646 γυναίκες με το όνομα Βαλεντίνη, 1.348 άνδρες που ονομάζονται Βαλεντίν και 1.928 άνδρες που ονομάζονται Βαλεντίνο.
Το 2017 η γηραιότερη νύφη στην Κροατία ήταν 92 ετών και ο γηραιότερος γαμπρός 97. Στη δεκαετία του 1960, οι άνδρες κατά μέσο όρο παντρεύονταν σε ηλικία 26 ετών και γυναίκες σε ηλικία 23 ετών, ενώ οι άνδρες την δεκαετία του 2000 παντρεύονταν στα 28 και οι γυναίκες στα 26. Το 2017, οι άνδρες κατά μέσο όρο παντρεύτηκαν στα 31 και οι γυναίκες στα 29.
Στις δεκαετίες του ΄50, του ’60 και του ’70, οι πιο δημοφιλείς μήνες για γάμο ήταν ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Δεκέμβριος. Στη δεκαετία του 1980, οι χειμερινοί μήνες αντικαταστάθηκαν από τον Απρίλιο, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια οι περισσότεροι γάμοι έγιναν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Εξάλλου, στοιχεία της Mastercard που βασίζονται στον δείκτη “ Mastercard Love Index”, οι δαπάνες των Κροατών για αγορές δώρων πριν και στη διάρκεια της σημερινής  ημέρας σημείωσαν αύξηση 55% από το 2016 μέχρι το 2018, οι αγορές λουλουδιών αυξήθηκαν κατά 72% και οι πωλήσεις κοσμημάτων αυξήθηκαν επίσης κατά 76%.
Ο Δείκτης Mastercard Love Index, δημιουργήθηκε μετά από ανάλυση συναλλαγών με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες -για διάστημα τριών ετών. Σύμφωνα με αυτόν οι Κροάτες φαίνεται να προτιμούν τις ευχάριστες εμπειρίες έναντι των υλικών αγαθών, για παράδειγμα προτιμούν να δώσουν περισσότερα χρήματα για ρομαντικό δείπνο σε εστιατόριο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ