Συναγερμός στην Ευρώπη: Έρχεται μεγάλο κύμα καύσωνα

287

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη μ’ ένα μεγάλο κύμα καύσωνα που έρχεται λόγω των ανέμων απ’ την Αφρική. Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ισπανία, σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία, αλλά και προειδοποιήσεις στο Βέλγιο.

Οι θερμοκρασίες, οι οποίες θα επικρατήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα είναι άνω των 35°C, ίσως και μεγαλύτερες των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ «δεν αποκλείεται και να παραταθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου», προειδοποιεί η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET στο τελευταίο δελτίο της, προκαλώντας συναγερμό για τον επερχόμενο καύσωνα.

Οι βελγικές αρχές απηύθυναν επίσης προειδοποίηση για «ισχυρό κύμα ζέστης» που θα φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου ή 35 βαθμούς Κελσίου από την Τρίτη, σύμφωνα με το Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Απ’ την πλευρά της, η Γερμανία περιμένει νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όχι μόνο για τον Ιούνιο, αλλά για ολόκληρο το Καλοκαίρι, που είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τους 40,3 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφηκε τελευταία φορά τον Ιούλιο 2015 στην Βαυαρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για «σφοδρές καταιγίδες», για τις οποίες έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για την Δευτέρα και την Τρίτη. Προβλέπεται «ζέστη, υγρασία και αστάθεια», σύμφωνα με το site του MetOffice.

Στη Γαλλία, το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές από την Τρίτη, ανάμεσά τους και στο Παρίσι, όπου σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα 3ου βαθμού στην 4βαθμη κλίμακα έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των ηλικιωμένων, των ασθενών, των παιδιών και των αστέγων.

H Γαλλία φοβάται μην επαναληφθεί ο καύσωνας του 2003, ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το όνομα «φονικό Καλοκαίρι», αφού προκάλεσε τον θάνατο 15.000 ανθρώπων ανάμεσα στις 4 και τις 18 Αυγούστου.