Τηλεοπτική εκπομπή για τη μη αμειβόμενη εργασία των γυναικών στο σπίτι

1033

Δημοφιλής σειρά του Netflix που παρουσιάζει Γιαπωνέζα γκουρού, η οποία υποστηρίζει ότι το συγύρισμα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα για το συμμάζεμα – και έχει φέρει στο προσκήνιο το μέγεθος της απλήρωτης δουλειάς που συνεχίζουν να κάνουν οι γυναίκες.

Η εκπομπή «Tidying with Marie Kondo» («Συμμαζέψτε με την Μαρί Κόντο») βγήκε στον αέρα από την αμερικανική Netflix αυτό τον μήνα και η προσέγγιση «KonMari» – το να κρατά κανείς πράγματα που «σκορπίζουν χαρά» – έχει κανει θραύση σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η εκπομπή των οκτώ επεισοδίων, όπου η Κόντο βοηθά οικογένειες Αμερικανών να συγυρίσουν τα σπίτια τους, αποκάλυψε ένα ξεκάθαρο διαχωρισμό των φύλων, με τους άνδρες να ενδιαφέρονται λιγότερο και να αναλαμβάνουν μικρότερο μερίδιο της ευθύνης για τον χαμό που επικρατεί στο νοικοκυριό τους. Σε ένα επεισόδιο, μια γυναίκα δηλώνει ότι ο σύζυγός της τής είπε ότι το «καθάρισμα είναι σέξι» και ότι ο ίδιος ήταν πιο ρομαντικός και τρυφερός απέναντί της αφότου συγυρίστηκε το σπίτι τους. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας σύζυγος δήλωσε απερίφραστα ότι το καθάρισμα «δεν είναι προτεραιότητά μου».

«Είναι ένα πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, ένα πρόβλημα στις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε η Τζόνι Σίμπσον, ειδικός σε θέματα ισότητας φύλων στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ.

Η ανισότητα φύλων συνεχίζει να υφίσταται σε νοικοκυριά σε όλο τον πλανήτη, με τις γυναίκες να εκτελούν τα τρία τέταρτα μη αμειβόμενων εργασιών, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα και τη φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε πέρυσι η ILO.

Η έρευνα έδειξε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι άνδρες εκτελούν το μικρότερο μέρος των μη αμειβόμενες εργασιών – κατά μέσο όρο 64 λεπτά κάθε μέρα, συγκριτικά με 262 λεπτά για τις γυναίκες.

Το βάρος της φροντίδας μπορεί να αποτρέψει τις γυναίκες από το να αναλάβουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ή να τις εγκλωβίσει σε ρόλους χαμηλότερου επιπέδου, δημιουργώντας μια μισθολογική διάκριση μεταξύ των φύλων, δήλωσε η Σίμπσον.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει τους εργοδότες στο να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών καθώς αυτές θεωρούνται ο κύριος φροντιστής, δήλωσε η Σίμπσον.

«Οι γυναίκες βασικά καταλήγουν να πληρώνουν τίμημα για τη μητρότητα και για το ότι έχουν οικογένεια», δήλωσε η Σίμπσον στο Thomson Reuters Foundation τηλεφωνικά από τη Μπανγκόκ. Η Σίμπσον ελπίζει ότι η συγκεκριμένη εκπομπή θα ρίξει φως στις ανισότητες στο σπίτι που «κρύβονται στη σκιά για πολύ καιρό».

Πηγή:ΑΠΕ