Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν νιώθουν το αίσθημα του κορεσμού όταν τρώνε;

1377

Μπορείτε να τρώτε δίχως αύριο και μόνο όταν έχετε σκάσει  στο φαγητό αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής; Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δεν μπορείτε να διατηρήσετε ένα μέτρο; Μήπως συμβαίνει κάτι με τον «διακόπτη» της όρεξης που διαθέτει ο εγκέφαλος σας; Αυτόν τον διακόπτη λοιπόν πιστεύουν ότι εντόπισαν επιστήμονες.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται με το πότε ο διακόπτης αυτός είναι «αναμμένος», κάτι που κανονικά πρέπει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε πότε χορτάσαμε. Τι γίνεται όμως όταν ο διακόπτης αυτός δεν λειτουργεί κανονικά;

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη ενώ μελετούσαν την σχέση που συνδέει τα νευρικά κύτταρα μεταξύ τους, σε σχέση με την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Ειδικότερα εστίασαν στην απουσία του γονιδίου του ενζύμου OGT, που είναι γνωστό πως σχετίζεται με διάφορους τρόπους με τον μεταβολισμό. Μια από τις «εργασίες» του ενζύμου αυτού είναι και το να προσθέτει χημικά της γλυκόζης στις πρωτεΐνες – κάτι που δείχνει πολύ σημαντικό για τα κύτταρα που ελέγχουν την όρεξη. Όταν το γονίδιο του ενζύμου αυτού αφαιρείται ή εξουδετερώνεται για κάποιο λόγο, τα ποντίκια στα πειράματα έτρωγαν ανεξέλεγκτα: «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι έχουν φάει αρκετά και συνέχιζαν να τρώνε», λέει χαρακτηριστικά ο Όλοφ Λάγκερλοφ, ερευνητής στο Johns Hopkins.

Όταν είδαν ξαφνικά τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα να παχαίνουν υπερβολικά, οι επιστήμονες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο ένζυμο OGT και προέκυψε η σχέση του με τον έλεγχο της όρεξης.

Εφόσον οι επιστήμονες αποδείξουν πως αυτό που ανακάλυψαν στα ποντίκια ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε ο δρόμος παραγωγής ειδικών σκευασμάτων που θα ελέγχουν την σωστή λειτουργία του διακόπτη θα είναι ορθάνοιχτος – και μαζί του ο δρόμος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.