Η υπερβολική καλοσύνη κάνει κακό

1919

Το να φέρεται κάποιος με υπερβολική καλοσύνη είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα παρά να λύσει σύμφωνα με με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα. Η έρευνα αυτή «συμφωνεί» με παλαιότερη έρευνα του Harvard και αποδεικνύει ότι είναι πολύ καλύτερο όταν διοικείς μία ομάδα να είσαι ζεστός και ευγενής, αλλά όχι  ανεκτικός και καλοσυνάτος, για τους εξής λόγους:

1. Όταν κάποιος είναι αυτό που λέμε «ψυχούλα» και αρνείται να «πατήσει πόδι» και να δείξει ποιος πραγματικά είναι, μοιραία βιώνει συναισθήματα μοναξιάς. Έτσι δύσκολα μπορεί να κάνει πραγματικούς φίλους και συνεργάτες. Κι αυτό γιατί από τη μια είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί ακόμη και βαρετός. Και από την άλλη συνήθως οι άνθρωποι έχουν την τάση να μην εμπιστεύεται όσους δείχνουν να έχουν μόνο ένα πρόσωπο: το αγγελικό.

2. Αν κάνετε τα πάντα, έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι δεν οδγηγεί πουθενά. Μια τέτοιου είδους συμπεριφορά σας βάζει στη θέση του θύματος και δεν σας αφήνει να ωριμάσετε συναισθηματικά. Κάποιες στιγμές πρέπει να λέμε και «όχι». Ακόμη κι αν αυτό δημιουργήσει εντάσεις. Το να διαχειριστεί κανείς μία έντονη συνομιλία, σίγουρα είναι πιο δύσκολο από το να ενδώσει σε απαιτήσεις που τον υποτιμούν. Έτσι όμως σχηματίζουμε προσωπικότητα και ταυτόχρονα εξελίσσουμε τις σχέσεις μας: όταν οι άλλοι γνωρίζουν τα όρια μας και δεν μας θεωρούν θύματα.

3. Με το να κάνουμε συνεχώς τα χατίρια των άλλων, στο τέλος ξεχνάμε ποιοι είμαστε εμείς. Δεν γίνεται ποτέ αυτό που πραγματικά θέλουμε και αυτό μας δημιουργεί δυσαρέσκεια.