Στα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου το ελληνικό!

3110

Πριν λίγα χρόνια, όσοι είχαν βρετανική ή αμερικανική υπηκοότητα, θεωρούνταν οι πιο τυχεροί άνθρωποι, καθώς το διαβατήριό τους εξασφάλιζε την επίσκεψη στις περισσότερες ξένες χώρες, χωρίς να χρειάζονται βίζα. Τα πράγματα ωστόσο, έχουν αλλάξει αρκετά σύμφωνα με μια λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Henley & Partners, σε συνεργασία με τη διεθνή ένωση αεροπορικών μεταφορών, όπου καθορίζονται ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη ελευθερία μεταφοράς χωρίς έκδοση βίζας.

perierga.gr - Το ελληνικό διαβατήριο είναι 7o στη λίστα των ισχυρότερων στον κόσμο!

Πλέον, η Γερμανία είναι και πάλι η χώρα με το ισχυρότερο διαβατήριο (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) με 177 προσβάσιμους προορισμούς. Τη δεύτερη θέση της λίστας, καταλαμβάνει η Σουηδία με 176 προορισμούς και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 175. Η θέση της Ελλάδας είναι 21. Το χειρότερο σκορ συγκέντρωσε το Αφγανιστάν. Όπως δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Henley & Parteners:

Τα κριτήρια που εξετάζονται για τη παροχή δωρεάν βίζα και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε άλλες χώρες, έχουν να κάνουν με τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, αμοιβαίων συμφωνιών, και κινδύνων ασφαλείας. Η λίστα με τα 10 καλύτερα διαβατήρια (σ.σ. χώρα προέλευσης, προορισμοί)

Γερμανία, 177 χώρες
Σουηδία, 176 χώρες
Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 175 χώρες
Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, 174 χώρες
Αυστρία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, 173 χώρες
Καναδάς, Ιρλανδία, Κορέα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία, 172 χώρες
Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, 171 χώρες
Αυστραλία, 169 χώρες
Μάλτα, 168 χώρες
Ουγγαρία, Τσεχία, Ισλανδία, 167 χώρες

Τα χειρότερα διαβατήρια

Εκτός από τα διαβατήρια του Αφγανιστάν που βρίσκονται στην τελευταία θέση, στην προτελευταία βρίσκονται αυτά του Πακιστάν που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε 29 χώρες. Τρίτα από το τέλος είναι τα του Ιράκ με τους κατόχους τους να μπορούν να επισκεφθούν 30 χώρες.

πηγή: perierga.gr