10+1 τρόποι για να μην παρατήσετε τη δίαιτα!

1787

Στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, όσο σημαντικό είναι να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια στη μέση.

Το τι πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι λίγο πολύ γνωστό: λιγότερα γλυκά, λιγότερες πίτσες και μπέργκερ, λιγότερα λίπη, λιγότερο από όλα. Όλες οι δυσκολίες όμως αρχίζουν από τη στιγμή που ξεκινάμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτές τις αρχές. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αρχίζουμε δίαιτα, αλλά εγκαταλείπουμε την προσπάθεια ύστερα από λίγες ημέρες. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε για να έχει η δίαιτά μας αποτέλεσμα; Πώς θα τηρήσουμε την απόφασή μας να χάσουμε βάρος; Τι θα κάνουμε για να μην κουραστούμε και τα παρατήσουμε; Τι στόχους πρέπει να βάλουμε; Πώς θα αντισταθούμε στους πειρασμούς και πώς θα νικήσουμε τις λιγούρες; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας …και καλή αρχή!

1. Δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας
Απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσετε δίαιτα είναι η απόφαση να είναι αποκλειστικά δική σας. Αντίθετα, είναι δύσκολο να αντεπεξέλθετε σε μια τέτοια δοκιμασία όταν το κάνετε για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες άλλων. Αν η προτροπή για αδυνάτισμα προέρχεται από τον σύζυγο, τη μητέρα, τους φίλους, τότε το κίνητρο δεν είναι αρκετό για να υποστείτε τους περιορισμούς που συνεπάγεται μια δίαιτα. Μην αναλάβετε καμία δέσμευση μπροστά σε τρίτους. Δεσμευτείτε μόνο απέναντι στον εαυτό σας.

2. Δείτε το ρεαλιστικά
Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες, ο στόχος που θα βάλετε πρέπει να είναι εφικτός. Αν μάλιστα έχετε στο παθητικό σας μια αποτυχημένη δίαιτα, δύσκολα θα πειστείτε να ξαναμπείτε σε νέες δοκιμασίες. Mη στοχεύετε ποτέ σε απώλεια μεγαλύτερη του ενός κιλού την εβδομάδα. Αυτό άλλωστε εξασφαλίζει και μεγαλύτερη απώλεια σε λίπος. Μην ξεχνάτε επίσης ότι επειδή το ξεκίνημα μιας δίαιτας συνεπάγεται αλλαγή στον τρόπο ζωής, καλό είναι οι αλλαγές να γίνονται σταδιακά. Αποφύγετε τις κατηγορηματικές δηλώσεις, που πολύ γρήγορα ίσως στραφούν εναντίον σας. Φράσεις όπως: «Δεν ξαναβάζω στο στόμα μου γλυκά» ή «Ο κόσμος να χαλάσει, εγώ θα πηγαίνω κάθε μέρα στο γυμναστήριο» θα ξυπνήσουν μέσα σας αισθήματα ενοχής μόλις βρεθείτε σε μια στιγμή αδυναμίας και υποκύψετε. Και τότε, είναι πολύ πιθανό το αίσθημα της αποτυχίας να σας αποθαρρύνει.

3. Μην είστε τόσο αυστηροί
Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες. Φροντίστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα που να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, αφενός για να μη βαρεθείτε και αφετέρου για να μην προκαλέσετε προβλήματα στην υγεία σας. Η ποικιλία τροφών ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας.

4. Κάντε αυτό που σας βολεύει
Φροντίστε ώστε η δίαιτα που θα ακολουθήσετε να είναι κατάλληλη για εσάς. Με άλλα λόγια, πρέπει να είναι όσο γίνεται περισσότερο προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές σας. Σε συνεργασία με τον διαιτολόγο σας, βρείτε ένα πρόγραμμα που θα σας βολεύει και θα είναι πρακτικό στην εφαρμογή του, έτσι ώστε να το εντάξετε ομαλά στην καθημερινότητά σας και να είναι εύκολο να επανέλθετε σε αυτό μετά από κάποια περίοδο αποσυντονισμού, όπως είναι π.χ. οι διακοπές, κάποιο απρόοπτο ταξίδι, οι γιορτές κ.λ.π.

5. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει
Επιστρατεύστε τη φαντασία σας. Ξεχάστε τα άγευστα, μίζερα πιάτα. Το κόλιαντρο, ο βασιλικός, το σκόρδο, το πιπέρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, ο μαϊντανός θα δώσουν άρωμα και χρώμα στο φαγητό σας. Το γεύμα σας μπορεί επίσης να αλλάξει όψη και με άλλους τρόπους που δεν θα σας δώσουν επιπλέον θερμίδες, όπως π.χ. με τη χρήση διαφόρων ειδών ζυμαρικών για ποικιλία, όπως φιογκάκια, ταλιατέλες, σπαγγέτι, κοχυλάκια, πένες κ.λπ. Να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές είναι καλό να αποφεύγετε τις μονότονες δίαιτες, που προσφέρουν περιορισμένες εναλλαγές. Τέτοιες δίαιτες μπορεί να σας κάνουν να τα παρατήσετε λόγω μονοτονίας. Εναλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, χωρίς να αλλάξει σημαντικά η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

6. Μην παραλείπετε γεύματα
Η στέρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη δίαιτα, διότι οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σε ατονία, που τελικά είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε με πολυφαγία. Είναι λάθος να θέλετε να επισπεύσετε τη δίαιτα παραλείποντας γεύματα. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η διαδικασία των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια «τελετουργία» που κρατάει τον οργανισμό σε εγρήγορση και κάνει τον μεταβολισμό να δουλεύει, αυξάνοντας κατά συνέπεια τις καύσεις του σώματος.

7. Προσοχή στη ζυγαριά
Η ανυπομονησία σας να διαπιστώσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα ορατά αποτελέσματα της δίαιτάς σας σάς οδηγεί συνεχώς στη ζυγαριά. Πρόκειται όμως για μια άσκοπη κίνηση, γιατί δεν είναι δυνατόν να χάνετε κιλά κάθε 24 ώρες. Εκτός αυτού, το βάρος σας μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις οφειλόμενες στον έμμηνο κύκλο ή ακόμα και στην ποσότητα των υγρών που έχετε πιει. Γι’ αυτό λοιπόν, το συνεχές καθημερινό ζύγισμα δεν σας προσφέρει καμιά χρήσιμη πληροφορία· αντιθέτως, σας προκαλεί άγχος, που μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για την πορεία της δίαιτάς σας. Το ραντεβού με τη ζυγαριά δεν πρέπει να σας γίνει έμμονη ιδέα. Η συχνότητα του ζυγίσματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία φορά την εβδομάδα.

8. Φάτε κι έξω!
Αν αρνείστε συνεχώς τις προτάσεις για φαγητό έξω, η δίαιτά σας θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα. Φυσικά, για να μην πάνε χαμένα οι κόποι και οι στερήσεις σας, πρέπει να υιοθετήσετε συγκεκριμένη στρατηγική: Παραγγείλτε μόνο σαλάτες, κρέας και ψάρι στη σχάρα, στον ατμό ή στη λαδόκολλα. Φροντίστε να αρχίσετε το γεύμα σας με την πρωτεϊνούχο τροφή (κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο) του κυρίως πιάτου, που ικανοποιεί γρήγορα και για αρκετή ώρα το αίσθημα της πείνας. Αποφύγετε τα ορεκτικά που έχουν πολλές θερμίδες. Προτιμήστε μια πράσινη σαλάτα, γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχει αποτελούν σημαντικό στοιχείο μιας δίαιτας. Οι σαλάτες βοηθούν την κίνηση του εντέρου σε συνδυασμό με την πρόσληψη νερού. Επίσης, καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι και δημιουργούν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, η ύπαρξη φυτικών ινών στα γεύματα βοηθά στην καλύτερη και σωστότερη απορρόφηση των σακχάρων των τροφών.

9. Ξεκινήστε δίαιτα την έκτη ημέρα του κύκλου σας
Για τις περισσότερες γυναίκες η έμμηνος ρύση αποδεικνύεται σκληρή δοκιμασία, καθώς το 50% έως το 80% των γυναικών εκδηλώνουν έντονη λαχτάρα για ορισμένα τρόφιμα και κυρίως για γλυκά. Γι’ αυτό ξεκινήστε τη δίαιτά σας μετά την έκτη ημέρα του κύκλου σας, έτσι ώστε να ξεκινήσετε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη διαδικασία αυτή χωρίς επιπρόσθετες δυσκολίες.

10. Τα κάνατε θάλασσα. Και τώρα;
Θυμηθείτε ότι στόχος σας δεν είναι η τελειότητα και η δίαιτα δεν είναι τιμωρία. Ξεκινώντας λοιπόν μια δίαιτα, πολλά μπορούν να συμβούν στη διαδρομή. Το σημαντικότερο είναι να μην κάνετε πίσω. Μην τα παρατήσετε με την πρώτη αναποδιά. Αν, για παράδειγμα, για οποιονδήποτε λόγο χάσετε ένα γεύμα ή φάτε κάτι διαφορετικό, δεν πρέπει να αποθαρρυνθείτε. Οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις είναι είτε κάποιος να παρατήσει τη δίαιτα είτε να μη φάει τίποτα για το επόμενο 24ωρο. Το πιο σωστό όμως είναι να το αφήσετε πίσω σας και να συνεχίσετε με το επόμενο γεύμα του προγράμματος.

11. Γλιτώστε από τις λιγούρες
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες και να παίρνετε ελάχιστες θερμίδες κάθε φορά που πεινάτε και δεν είναι ώρα να φάτε κάποιο από τα γεύματα της δίαιτας ή αν δεν χορτάσατε.

Λαχανικά: Μπορείτε να τα τρώτε σε μεγάλες ποσότητες γιατί έχουν ελάχιστες θερμίδες, πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Δείτε μερικά παραδείγματα:
* 10 ραπανάκια: 8 θερμίδες
* 100 γρ. αγγούρι: 16 θερμίδες
* 100 γρ. μαρούλι: 15 θερμίδες
* 100 γρ. λάχανο λευκό: 24 θερμίδες
* 100 γρ. λάχανο βραστό: 20 θερμίδες
* 100 γρ. κουνουπίδι βραστό: 22 θερμίδες
* 1 φλιτζάνι κολοκυθάκια βραστά: 22 θερμίδες
* 1/2 φλιτζάνι σπανάκι βραστό: 21 θερμίδες
* 100 γρ. μελιτζάνα ψητή: 19 θερμίδες

Διάφορα: Αν κάποια στιγμή βαρεθείτε να τρώτε συνέχεια λαχανικά και θέλετε κάτι πιο πικάντικο, μπορείτε να φάτε κάτι από αυτά που ακολουθούν αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί ναι μεν δεν θα σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, αλλά μπορεί να σας δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή να επιδεινώσουν ένα ήδη υπάρχον.

Γι’ αυτό, μη φάτε παραπάνω από:
* 3 τεμάχια αντζούγες φιλέτο, χωρίς λάδι: 21 θερμίδες
* 1 αυγό (μόνο το ασπράδι): 16 θερμίδες
* 1 πίκλα μεγάλη: 10 θερμίδες
* 15 γρ. τουρσί: 3 θερμίδες

πηγή: vita.gr