10 λόγοι για να γίνει “Η λέξη που δε λες” η αγαπημένη σου σειρά

2762

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Τρίτη 25 Οκτωβρίου, 9.50 το βράδυ.

Πρεμιέρα για την, πολλά υποσχόμενη, δραματική σειρά του Alpha “Η λέξη που δε λες” με την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Με θέμα που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, με έμπειρο καστ ηθοποιών αλλά και με μια προσέγγιση στην εικόνα που δεν ακουμπάει στην ευκολία και στην προχειρότητα, εμείς βρήκαμε 10 ισχυρούς λόγους που αξίζει να παρακολουθείτε ανελλιπώς τη συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά!

1. Γιατί έξι χρόνια μετά την ακριβότερη παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης “Το νησί”, καμιά άλλη τηλεοπτική σειρά δεν βρέθηκε να μας κερδίσει από τα πρώτα λεπτά, τις πρώτες σκηνές, τις πρώτες ερμηνείες: ο συνδυασμός κινηματογραφικών πλάνων, των εξωτερικών γυρισμάτων και των τοποθεσιών είναι ικανά να κερδίσουν τον πιο απαιτητικό ή εκπαιδευμένο τηλεθεατή. Γιατί τα μάτια παραμένουν ίδια, ένα αλλιώτικο βλέμμα όμως τα αλλάζει όλα.

2. Γιατί ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης επέστρεψε στα τηλεοπτικά δρώμενα και αυτό από μόνο του χρίζει τη σειρά ως το απόλυτο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς. Όσο και αν διανύουμε σκληρές εποχές, το τηλεοπτικό κοινό έχει ανάγκη από μυθοπλασία και οι κορυφαίοι στο είδος τους πρέπει να αποκτούν στη τηλεόραση τη θέση που τους αρμόζει.

3. Γιατί επιτέλους μια ελληνική σειρά καταπιάνεται με ένα “ιδιαίτερο” κοινωνικό θέμα, όπως αυτό του αυτισμού. Και αν κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα, καταφέρνει να το προσεγγίσει με διακριτικότητα και ευαισθησία, απορρίπτοντας φθηνούς μελοδραματισμούς και παρουσιάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

4. Γιατί οι υποκριτικές δυνατότητες ενός παιδιού σαν του Γιώργου Στεντούμη ξεπερνούν κάθε δυνατή προσδοκία… Ο πιτσιρικάς πείθει απόλυτα στο ρόλο του Παυλή και είναι αψεγάδιαστος, σαν επαγγελματίας ηθοποιός! Θυμηθείτε τον μικρό Δημήτρη του “Νησιού” και θα καταλάβετε πως ο Παπαδουλάκης ξέρει να κάνει και στο casting των λιλιπούτειων ηθοποιών εξαιρετική δουλειά.

5. Γιατί έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις στο γυαλί σπουδαίους ηθοποιούς, με όλη τη σημασία της λέξης. Ηθοποιούς που έχουν “λιώσει” στο θεατρικό σανίδι και αξίζουν μεγαλύτερης αποδοχής, ειδικότερα από ανθρώπους που δεν ζουν στο κλείνον άστυ και λόγω απόστασης δεν πηγαίνουν συχνά στο θέατρο. Μαρία Πρωτόπαππα, Βασίλης Μπισμπίκης, Μάξιμος Μουμούρης, Μαρίνα Ψάλτη, Αργύρης Ξάφης δίνουν μαθήματα ερμηνείας σε νεότερους ηθοποιούς και σε θεατές ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα ατόφιας ψυχαγωγίας και εποικοδομητικών προβληματισμών γύρω από τα στερεότυπα της κοινωνίας μας. Μια κοινωνία με ανθρώπους που στρουθοκαμηλίζουν και ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, για αυτά για τα οποία θα έπρεπε να μιλούν ανοιχτά.

6. Γιατί μετά το “Δέκα”, μια επική ελληνική τηλεοπτική σειρά μεγάλων προδιαγραφών, απολαμβάνεις επιτέλους ξανά τον Δημήτρη Καταλειφό στους τηλεοπτικούς σου δέκτες… και μάλιστα με κρητική προφορά, την οποία κατορθώνει να πετύχει στο έπακρο!

7. Γιατί δεν καταλαβαίνεις πως πίσω από πανέμορφα ελληνικά τοπία κρύβεται ουσιαστικά ένα ξένο project: “Η Λέξη Που Δεν Λες” είναι η μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα της ιστορίας από το βρετανικό BBC με τίτλο “The a Word”. Η σειρά αποτέλεσε τεράστια πρόκληση από τον Θοδωρή Παπαδουλάκη ώστε να την προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα, ενώ η Κατερίνα Γιαννάκου δέχτηκε να διασκευάσει το σενάριό της.

8. Για να ξαναθυμηθούμε εύστοχα και μέσα από την επιρροή της τέχνης, πού βρίσκεται η ουσιαστική επικοινωνία, η πραγματική αγάπη και η αποδοχή… Και πόσους λαβυρίνθους πρέπει να περάσει για να κρατηθεί – ξεχωριστά η κάθε μία μα και όλες μαζί – στέρεα, δυνατή και ζωντανή.

9. Γιατί τα τραγούδια – επιλογές της σειράς σε αποζημιώνουν …και με το παραπάνω!

10. Και τέλος, γιατί έχει γυριστεί στη Κρήτη. Αυτό από μόνο του δεν χρειάζεται ούτε φιοριτούρες, ούτε περισσότερες διευκρινίσεις. Μεταξύ μας, ως γνήσια Ρεθυμνιώτισσα θα προτιμούσα να είχε γυριστεί στο Ρέθυμνο… αλλά πιστέψτε με, η δύναμη του νησιού είναι το ίδιο ισχυρή από άκρη σε άκρη!