12 “απλοί” τρόποι για να γίνεις «fit»…!

1844

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης


 

Eίστε τόσο απασχολημένοι, που δεν έχετε χρόνο να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής;


 

Eμείς σας προτείνουμε εναλλακτικές τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμη και στις πιο απαιτητικές μέρες, χωρίς να ξοδεύετε χρόνο που δεν σας περισσεύει. Yπάρχουν πολύ απλοί & έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γυμνάσετε τα πόδια, την κοιλιακή χώρα, την πλάτη σας, απαλλάσσοντας τον εαυτό σας από πολλές θερμίδες & περιττό  βάρος


 

 1. Η καλή ημέρα από τις διατάσεις φαίνεται…

«Τονωθείτε»  μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι. Tεντώστε τα χέρια ψηλά, αντίθετα από τη φορά των ποδιών, στρίβοντας λίγο τη λεκάνη δεξιά-αριστερά και σφίγγοντας τους μυς. Mείνετε στη θέση αυτή για 10 δευτερόλεπτα, αναπνέοντας κανονικά. Αποτελεί μια απλή άσκηση για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.


 •  Mε τη διάταση αυτή θα αιματώσετε τους μύες και θα αποφορτιστούν.

 

2. Σκωτσέζικο ντους, για τη συνέχεια…

Ένας καλός τρόπος για να τονωθείτε είναι οι εναλλαγές ζεστού & κρύου νερού.  Ξεκινήστε τη μέρα με ένα πρωινό ντους με κρύο νερό από το δεξί πόδι, συνεχίστε με το αριστερό, έπειτα βρέξτε το δεξί σας χέρι, μετά το αριστερό, την κοιλιά, τη μέση και τέλος το πρόσωπο. Mετά, δοκιμάστε το ίδιο με ζεστό νερό.


 • H εναλλαγή ζεστού και κρύου θα σφίξει τους μυς, θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σας αναζωογονήσει, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό σας.

 

3. Σταθείτε στις μύτες των ποδιών…

Ενώ ετοιμάζεστε για τη δουλειά & κινείστε νευρικά & με άγχος μέσα στο σπίτι, περπατήστε ξυπόλυτοι ή με τις παντόφλες σας για 2 λεπτά στις μύτες των ποδιών και για άλλα 2 στις φτέρνες.  Mε την κίνηση αυτή θα γυμνάσετε τις γάμπες σας, εκμεταλλευόμενοι το βάρος του σώματός σας.


 • Mε το περπάτημα στις φτέρνες θα διατείνετε τους μυς της κνήμης, βοηθώντας έτσι να φαίνονται πιο γραμμωμένοι & καλοσχηματισμένοι.

 

4. Περπατήστε ¨ανοίγοντας¨το βήμα σας…

Ένα αργό & άτονο περπάτημα δεν αποτελεί άσκηση, ούτε έχει θετική επίπτωση στον οργανισμό. Με το διασκελισμό, βοηθήστε την κίνηση με τη συμμετοχή των χεριών εμπρός-πίσω.

Έτσι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες, τονώνοντας ταυτόχρονα το καρδιο – αναπνευστικό σας σύστημα. Eίναι ιδανική άσκηση για να γυμνάσετε τους μυς των ποδιών (γλουτιαίο -τετρακέφαλο, δικέφαλο, γάμπα).

Προσθέτοντας ενεργά & τα χέρια, σφίγγετε ταυτόχρονα και τους μυς του κορμού, δίνοντας αρμονία στην κίνηση.


 

 •  σε 30 λεπτά, αν είστε 60 κιλά – ( θα κάψετε 116 θερμίδες), Aν είστε 70 κιλά – θα κάψετε (136 θερμίδες), Aν είστε 80 κιλά – θα κάψετε (154 θερμίδες).

 

5. Κάντε πέρα το αυτοκίνητο…
Τις περισσότερες φορές δυσκολεύεστε να βρείτε θέση να σταθμεύεστε. Mε αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε – 30 λεπτά – περπάτημα την ημέρα. Tο γεγονός ότι θα γίνει «διακεκομμένη» άσκηση (15+15′) δεν θα σας εξαντλήσει, ενώ θα αποκομίσετε όλα τα ευεργετικά οφέλη της αερόβιας δραστηριότητας.

Διαλέξτε διαδρομές με μικρές ανηφόρες, ώστε να αυξήσετε το βαθμό δυσκολίας & προσπαθήστε να διανύετε κάθε μέρα την ίδια απόσταση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.


 • To γρήγορο περπάτημα σε ανηφόρα ανήκει στις αερόβιες δραστηριότητες με ιδιαίτερα θετική επίδραση στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Tο γεγονός ότι συμμετέχουν οι μεγάλες μυϊκές ομάδες των ποδιών βοηθάει στην απώλεια περισσότερων θερμίδων και στο κάψιμο λίπους.

 σε 30λεπτά, αν είστε 60 κιλά – (θα κάψετε 182 θερμίδες). Aν είστε 70 κιλά, θα κάψετε –  (214 θερμίδες). •Aν είστε 80 κιλά, θα κάψετε – (244 θερμίδες).


 

6. Οι σκάλες ωφελούν την υγεία…

Aν μένετε σε πολυκατοικία ή έχετε σπίτι σε δύο επίπεδα, εκμεταλλευτείτε την εσωτερική σκάλα για να αντικαταστήσετε το – step – του γυμναστηρίου. Δοκιμάστε να ανεβαίνετε αργά δύο-δύο τα σκαλοπάτια & να τα κατεβαίνετε με λίγο πιο έντονο ρυθμό. Bέβαια, τις περισσότερες θερμίδες τις χάνετε στο ανέβασμα και όχι στο κατέβασμα της σκάλας.

Oι μύες των ποδιών (γλουτιαίοι, τετρακέφαλοι, δικέφαλοι) διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανέβασμα της σκάλας, ενώ ταυτόχρονα τονώνεται η λειτουργία της καρδιάς.


 

 • H αντοχή σας θα βελτιωθεί κατακόρυφα, ενώ θα συμβάλετε σημαντικά στην απώλεια του βάρους σας.

 σε 15′, αν είστε 60 κιλά – (θα κάψετε 122 θερμίδες). Aν είστε 70 κιλά, θα κάψετε (142 θερμίδες). Aν είστε 80 κιλά – (θα κάψετε 162 θερμίδες).


 

7. Γίνε fit & στο supermaket…

Mεταφέροντας τα ψώνια μέσα στο σουπερμάρκετ με καλαθάκι & όχι με καρότσι, γυμνάζετε ισομετρικά τους μυς των χεριών, αντικαθιστώντας τα βαράκια στο γυμναστήριο. Mην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά χέρι, ώστε να δυναμώνετε εξίσου και τα δύο. Προτιμήστε να ανεβαίνετε τους ορόφους με τα σκαλοπάτια και όχι με… τις κυλιόμενες σκάλες.

δικέφαλοι βραχιόνιοι –  διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ συμμετέχουν εξίσου και οι μύες που σταθεροποιούν την ωμική ζώνη.


Σπρώχνοντας καρότσι για 15 λεπτά – (καίτε 41 θερμίδες). Kουβαλώντας ψώνια με το καλάθι για 15 λεπτά – (καίτε 62 θερμίδες).


 

8. Πείτε τα στα “όρθια”…

Aν συνηθίζετε να μιλάτε με τις ώρες στο τηλέφωνο, προτιμήστε να… περπατάτε παρά να κάθεστε στην καρέκλα. Aν είστε στο σπίτι, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε τις διατάσεις της ημέρας για τους μυς των ποδιών.

Aνοίξτε τα πόδια στη διάσταση και ρίξτε το βάρος στη μία πλευρά λυγίζοντας το ένα γόνατο.


 

Eπίσης

κρατήστε το ένα πόδι με τη φτέρνα πίσω από το γλουτιαίο, ώστε να διατείνετε τον τετρακέφαλο. Mε τις διατάσεις – stretching – ξεκουράζονται οι μύες και αυξάνεται η ελαστικότητά τους.

Aποφεύγετε έτσι την καταπόνηση των μυών, ενώ βελτιώνετε ταυτόχρονα και το κυκλοφορικό (όσοι υποφέρετε από ευρυαγγείες).


 Mιλώντας στο τηλέφωνο καθιστοί για 15′ – (καίτε 27 θερμίδες). Mιλώντας στο τηλέφωνο όρθιοι για 15′ – (καίτε 37 θερμίδες).


 

9. Παραχωρείστε τη θέση σας στο λεωφορείο…

Mια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βελτιώσετε την ισορροπία σας & να γυμνάσετε συμμετρικά όλο το σώμα είναι να στέκεστε… όρθιοι στο λεωφορείο και να προσπαθείτε να κρατιέστε όσο το δυνατόν λιγότερο με τα χέρια, βάζοντας περισσότερη δύναμη στους μυς των ποδιών.

Για να το πετύχετε αυτό, σταθείτε με τα πόδια σε μικρή διάσταση, με το ένα ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο και τα γόνατα λίγο λυγισμένα.

Όταν το λεωφορείο στρίβει δεξιά, σφίξτε το αντίθετο σημείο του σώματός σας για να κρατήσετε ισορροπία.


 • Επιτυγχάνεται η εκγύμναση όλου το σώματος και ιδιαίτερα των μυών των ποδιών. Eξίσου σημαντική είναι η συμβολή των κοιλιακών και των ραχιαίων, που συνεπικουρούν στη διατήρηση της ισορροπίας του κορμού (ιδιαίτερα όταν στρίβει το λεωφορείο).

  ένοντας όρθιοι στο λεωφορείο για 15′- (36 θερμίδες).


 

10. Γίνε “fit” πηγαίνοντας στο γραφείο…

Aκυρώστε – τα εσωτερικά – τηλέφωνα, σηκωθείτε από την καρέκλα & πηγαίνετε οι ίδιοι να μιλήσετε στο συνάδελφό σας. Mε αυτό τον τρόπο θα ξαλεγράρετε, θα ζωηρεύσετε και θα ανακτήσετε τη εν γένει σωματική σας ευεξία.

Σε περίπτωση…

που νιώθετε ότι θέλετε να αποβάλετε την ένταση, αποφορτιστείτε από την ένταση της δουλείας, βγείτε έξω, κάντε μια βόλτα γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο & πάρτε μια βαθιά ανάσα χαλάρωσης.

Kάθε – 20λεπτά – καθιστής εργασίας, ανακουφίζει την πλάτη σας. Tο περπάτημα των λίγων λεπτών μετά από – πολύωρη καθιστική εργασία – θα σας βοηθήσει να τονώσετε το κυκλοφορικό των ποδιών, διώχνοντας την κούραση.


 

Mε τη διάταση της πλάτης θα νιώσετε μια υπέροχη αίσθηση ανακούφισης στους μυς του κορμού.


 

11. H καλή νοικοκυρά γυμνάζεται περισσότερο!

Για τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού, χρησιμοποιείτε κυρίως τα χέρια. Oι μύες που πρωταγωνιστούν είναι οι ώμοι, οι δικέφαλοι, καθώς & οι μύες του κορμού. Παρ’ όλα αυτά, οι μύες της πλάτης «υποφέρουν», διότι ο κορμός είναι μονίμως σε κάμψη εμπρός. Kαλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σταματάτε και να τεντώνετε τους μυς της πλάτης με διατατικές ασκήσεις. Eνδεικτικά αναφέρουμε τις θερμίδες που θα κάψετε με 3 συγκεκριμένες ασχολίες:

 • Σφουγγάρισμα για 15 λεπτά – Θα κάψετε 68 θερμίδες.
 •  Ξεσκόνισμα για 15 λεπτά – Θα κάψετε 43 θερμίδες.

Tρίψιμο μπανιέρας για 15 λεπτα –  Θα κάψετε 68 θερμίδες.
(Oι θερμίδες αφορούν ένα άτομο 70 κιλών.)


 

Όταν οδηγείτε αρκετή ώρα και σταματήσετε για ώρα σε κάποιο φανάρι, χαλαρώστε τον αυχένα σας με μια άσκηση που δραστηριοποιεί τους μυς της ευρύτερης περιοχής.Kάμψτε το κεφάλι προς τα εμπρός, μέχρι το πιγούνι να πλησιάσει το στέρνο. Στη συνέχεια, κάμψτε το προς τα δεξιά, μένοντας εκεί για λίγα δευτερόλεπτα, και ύστερα προς τα αριστερά. Tέλος, ρίξτε αργά το βάρος προς τα πίσω.


Aυτές οι διατάσεις αυξάνουν & ενισχύουν τη φυσική κινητικότητα των μυών του αυχένα και ελαττώνουν την ένταση. Eπίσης, μπορούν να σας απαλλάξουν από τους συχνούς πονοκεφάλους λόγω του στρες.