120 δόσεις: Πώς θα γίνει η ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

870

Το σχέδιο της ρύθμισης για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμο και η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει τις «120 δόσεις» από τον Μάρτιο. Η συζήτηση με τους θεσμούς έχει ήδη γίνει και πλέον μένει να φανεί αν τα ακόλουθα 10 βασικά στοιχεία της ρύθμισης θα αποτυπωθούν και στο τελικό σχέδιο.

1. Η διαδικασία επανυπολογισμού –άρα και κουρέματος- θα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και το τέλος του 2016 καθώς από 1/1/2017 ενεργοποιήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Είναι δεδομένο ότι στη ρύθμιση δεν θα εντάσσονται τα χρέη του τρέχοντος έτους ενώ μένει να φανεί αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση τα χρέη και του 2017 αλλά και του 2018.

2. Η ρύθμιση σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί από τον Μάρτιο αφού περάσει από τη διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο.

3. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και αυτοί που έχουν κλείσει τα βιβλία τους όπως επίσης και «οι ενεργοί» ασφαλισμένοι ενώ η ρύθμιση θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους είναι κοντά στη σύνταξη

4. Ο επανυπολογισμός των εισφορών θα γίνει με βάση το κατώτατο όριο εισφορών για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα που δήλωναν. Δηλαδή, για κάθε μήνα απλήρωτης οφειλής, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώνει 168 ευρώ ανεξάρτητα από το ποσό που του έχει βεβαιωθεί.Οποιαδήποτε διαφορά, θα διαγράφεται.

5. Οι δόσεις θα είναι 36 εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τα 3000 ευρώ ενώ θα φτάνουν στις 120 δόσεις αν το χρέος είναι μεγαλύτερο. Θα υπάρχει βέβαια, ελάχιστο όριο τα 50 ευρώ.

6.Θα κουρευτεί το 85% των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί για όλο το χρονικό διάστημα από το 2002 μέχρι και το 2016. Μένει να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για όσους μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος τους εφάπαξ.

7.Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα μπορούν εντασσόμενοι στη ρύθμιση, να πάρουν τη σύνταξή τους. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το χρέος τους θα μειωθεί κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ (ή 4000 ευρώ αν πρόκειται για αγρότες).

8. Για τους οφειλέτες που θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, η δόση της ρύθμισης θα παρακρατείται απευθείας από τη σύνταξη.

9. Απώλεια της ρύθμισης θα επέρχεται αν δεν πληρώνεται συγκεκριμένος αριθμός δόσεων (σ.σ σχεδιάζεται να είναι δύο ή τρεις). Με την απώλεια της ρύθμισης (ειδικά κατά τους πρώτους μήνες) θα αναβιώνουν και όλα τα ποσά που θα έχουν «κουρευτεί».

10. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση καθώς ο στόχος είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλές που προς το παρόν βρίσκουν διέξοδο μόνο στις 12 δόσεις.