299 δέντρα σε ένα στάδιο για την κλιματική αλλαγή

796

Δήλωση για την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη είναι η απόφαση του συλλέκτη έργων τέχνης Κλάους Λίτμαν από τη Βασιλεία της Ελβετίας να φυτέψει 299 δέντρα στο Worthersee Stadium της αυστριακής πόλης Κλάγκενφουρτ. Η εγκατάσταση «Για το Δάσος: Η Ατέλειωτη Γοητεία της Φύσης» θα εγκαινιαστεί στις 9 Σεπτεμβρίου και θα είναι η έως σήμερα μεγαλύτερη εγκατάσταση σε δημόσιο χώρο στην Αυστρία.

Πηγή έμπνευσης για την πρωτοβουλία του Λίτμαν είναι το σκίτσο με μολύβι του Αυστριακού καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Μαξ Πάιντνερ, το οποίο φέρει τον ίδιο τίτλο. Στο έργο, που φιλοτεχνήθηκε το 1970/1971, αναπαρίσταται ένα δάσος που έχει μεταφυτευτεί σε ένα στάδιο, με φόντο μια βιομηχανική πόλη της οποίας ο ουρανός έχει αμαυρωθεί από τους καπνούς των καμινάδων των εργοστασίων. Χιλιάδες «φίλαθλοι» βλέπουν το δάσος λες και παρακολουθούν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ιδέα του Λίτμαν ήταν να δώσει υλική υπόσταση σε αυτό το σχέδιο «ως πρόκληση της αντίληψης που έχουμε για τη φύση και ως ερώτηση για το μέλλον της». «Το πρότζεκτ επιζητά να γίνει ένα μνημείο, υπενθυμίζοντάς μας ότι τη φύση, την οποία τόσο συχνά παίρνουμε ως δεδομένη, μπορεί μια μέρα να τη βρίσκουμε σε μέρη ειδικά ορισμένα γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως συμβαίνει με τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την επίβλεψη της εγκατάστασης θα έχει το αρχιτεκτονικό γραφείο Enea Landscape. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος από τις κερκίδες του 30.000 θέσεων σταδίου, το οποίο θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ (όταν πέφτει το βράδυ θα ανάβουν οι προβολείς του γηπέδου).

Με τη λήξη της παρουσίασης της εγκατάστασης στις 27 Οκτωβρίου, το δάσος θα μεταφυτευτεί σε δημόσιο χώρο εκεί κοντά, και θα παρουσιαστεί στο κοινό ως «γλυπτό δάσος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ