30 χρόνια MEDASSET

1962

Γράφει ο Γιώργος Παπασπύρου

Η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό από τη βύθιση του “Αγία Ζώνη ΙΙ” και η εφαρμογή του νόμου περί πλαστικής σακούλας, κάνουν το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, σε μία χώρα όπου ο φυσικός της πλούτος είναι αντιστρόφως ανάλογος της  περιβαλλοντικής συνειδήσεως της.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση του MEDASSET, του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, που εργάζεται για την προστασία του θαλάσσιου και παρράκτιου οικοσυστήματος στη Μεσόγειο με επίκεντρο τη θαλάσσια χελώνα. Εμπνευστής και ιδρυτής του MEDASSET είναι η Κυρία Λίλη Χαραμή Βενιζέλου, κόρη του αείμνηστου Καθηγητή Οφθαλμολογίας Ιωάννη Χαραμή, ιατρού και φίλου του Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, και σύζυγος του Λευτέρη Βενιζέλου, αγαπημένου εγγονού του Ελευθέριου Βενιζέλου.

    Η κα Λίλη Βενιζέλου

Το 1988 γνωστή για την ακτιβιστική της δράση, η Λίλη Βενιζέλου μετουσιώνει την αγάπη της για τις θαλάσσιες χελώνες και την προστασία του περιβάλλοντος σε μια διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση. Με βασικούς πυλώνες την έρευνα, την εκπαίδευση, την πολιτική και την ευαισθητοποίηση, το MEDASSET κατόρθωσε να παρακολουθήσει 7.800 χιλιόμετρα ακτών, σε 9 χώρες, να εκπαιδεύσει περισσότερους από 20,000 μαθητές με τη δημιουργία του βραβευμένου προγράμματος “Νιρέττα η Καρέττα” και να δημιουργήσει μία σειρά επιτυχημένων εκστρατειών όπως η “Υπόσχεση μας: Kαθαρές Θάλασσες” με στόχο να ενημερώσει και να εμπνεύσει την κοινή γνώμη μέσα από τη δημιουργία καινοτόμων και θετικών μηνυμάτων. Πρεσβευτές της εκστρατείας είναι επώνυμοι έλληνες όπως η τραγουδίστρια Τάμτα, ο Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Αντώνης Τσαπατάκης  και η παρουσιάστρια Νικολέττα Ράλλη.

Το MEDASSET, ως  μόνιμο μέλος – παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εταίρος στο Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) επιδιώκει να επηρεάσει τους φορείς λήψης αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το ταξίδι αυτό των 30 χρόνων από τη Ζάκυνθο ως το Φετίχε και από την Κυπαρισία ως τα Πάταρα απαιτεί κάτι περισσότερο από  γνώση και θέληση, προϋποθέτει αγάπη, θάρρος και υπομονή, χαρίσματα που αναγνωρίστηκαν στο πρόσωπο της Προέδρου του MEDASSET. Η Λίλη Βενιζέλου έχει  τιμηθεί με Διεθνή και Εθνικά βραβεία και διακρίσεις για τη δράση και το έργο της, όπως: το Βραβείο «οι 500 Παγκόσμιοι» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε., το Bραβείο Eπιτεύγματος Zωής (Lifetime Achievement Award) από το Διεθνή Σύλλογο για τη θαλάσσια χελώνα (ISTS), της Ακαδημίας Αθηνών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Βραβείο Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα για το Περιβάλλον. Είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN): Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες (MTSG).