6 αλλιώτικα σημάδια που φανερώνουν έλλειψη σιδήρου

1469

Αν νιώθετε αυτό που λέμε στη καθομιλουμένη ότι “το σώμα δεν τραβάει” και κοπιάζετε ακόμα και να κάνετε τα πιο απλά πράγματα στη καθημερινότητά σας, εξετάστε αν πάσχετε από έλλειψη σιδήρου καθώς είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, κυρίως για τον γυναικείο πληθυσμό, λόγω της εμμήνου ρύσεως. Όταν ένας οργανισμός χαρακτηρίζεται από έλλειψη σιδήρου, ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, κατάσταση που προκαλεί δύσπνοια και εξάντληση.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα συμπτώματα που έχουν σχέση με την έλλειψη σιδήρου. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι ένας πιθανός τρόπος για να αντιμετωπιστεί όταν τίθεται το ζήτημα της αναιμίας, όμως ιατρικά έχει αποδειχθεί πως οι πιθανότητες η ανεπάρκεια σιδήρου να οφείλεται στη διατροφή είναι ελάχιστες. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να αδυνατεί ο οργανισμός να απορροφήσει τον σίδηρο που χρειάζεται ή να οφείλεται σε παρενέργειες φαρμάκων ή απώλεια αίματος.

Ωστόσο υπάρχουν 6 αλλιώτικα σημάδια – δείκτες που προειδοποιούν έναν οργανισμό ότι τα αποθέματα σιδήρου δεν κυμαίνονται σε ικανοποιητικούς αριθμούς, οπότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε μια εξέταση φερριτίνης για να ελέγξετε τα ποσοστά σιδήρου στο σώμα σας. Αυτά τα σημάδια είναι τα εξής:

Αλλοτριοφαγία
Όπως όταν βλέπαμε στο παρελθόν συμμαθητές μας στο δημοτικό σχολείο να μασούν κιμωλίες και αργότερα μάθαμε πως τελικά έπασχαν από έλλειψη ασβεστίου, έτσι και η αλλοτριοφαγία, η επιθυμία κάποιου να τρώει ακατάσχετα πράγματα που δεν είναι βρώσιμα, είναι μια σοβαρή ένδειξη για έλλειψη σιδήρου. Αυτά μπορεί να είναι χώμα, πηλός, χρώματα, χαρτόνι, είδη καθαρισμού. Φυσικά όλα αυτά αποτελούν προϊόντα εξαιρετικής επικινδυνότητας αφού μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από τοξικά υλικά, εντερική απόφραξη και άλλα.

Γλωσσίτιδα
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η γλωσσίτιδα είναι μια πάθηση που συνδέεται με την τοξική επίδραση της γλουτένης στο λεπτό έντερο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται δυσαπορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων και ο σίδηρος. Και επειδή το σώμα μας λειτουργεί σαν μια μηχανή όπου το ένα “εξάρτημα” επηρρεάζει άμεσα και το άλλο, η δυσαπορρόφηση προκαλεί αναιμία από έλλειψη σιδήρου και βιταμινών και αυτά με τη σειρά τους τη γλωσσίτιδα.

Κοιλονυχία
Μια διαταραχή που συνδέεται με πολλά αίτια και ένα από τα πιο σημαντικά είναι και η αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου. Η κοιλονυχία οφείλεται σε ανώμαλο σχήμα των νυχιών, όπου το νύχι έχει ανυψωμένα άκρα, είναι λεπτό και κοίλο προς τα έσω.

Σκασμένα χείλη
Επιστημονικά ονομάζεται γωνιακή χειλίτιδα. Ουσιαστικά πρόκειται για φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία κάνει την εμφάνισή της όπως ορίζει το όνομά της: στις γωνίες των χειλιών, τις περισσότερες φορές και στις δύο πλευρές. Στατιστικά στοιχεία στο παρελθόν έχουν δείξει πως το 1/3 των ατόμων που έχουν χαμηλά ποσοστά σιδήρου στο αίμα εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους γωνιακή χειλίτιδα.

Επιθυμία για πάγο
Ακούγεται αρχικά παράδοξο η παγοφαγία να σχετίζεται με την ανεπάρκεια σιδήρου. Μην βιαστείτε όμως να βγάλετε συμπεράσματα καθώς αρχικά για τους επιστήμονες ήταν κάπως δυσνόητη αυτή η σύνδεση. Στη συνέχεια, έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η παρορμητική κατανάλωση πάγου είναι ικανή να καταπραΰνει τη φλεγμονή στο στόμα, η οποία δημιουργείται από την έλλειψη του μετάλλου.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Το ιδιαίτερο αυτό σύνδρομο πηγάζει από μια μια έντονη θέληση για κίνηση των ποδιών, η οποία ακολουθείται από ένα δυσάρεστο σύμπτωμα στα πόδια. Οι ειδικοί συσχέτισαν την έλλειψη σιδήρου με το σύνδρομο καθώς όταν αποφασίστηκε να χορηγηθεί σίδηρος στους ασθενείς, υπήρξαν ευεργετικά αποτελέσματα.