7 θέματα – ταμπού που δεν πρέπει να συζητάτε ποτέ στον εργασιακό χώρο

672

Πολλοί άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο με τους συναδέρφους τους, παρά με τους αληθινούς φίλους τους και τις οικογένειές τους. Επομένως, έχει νόημα το ότι θέλουν να μιλάνε μαζί τους για κάτι άλλο εκτός από την δουλειά.

Εξάλλου, μια μικρή συζήτηση την ώρα που περιμένεις να γίνει ο καφές, είναι σημαντική για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης σχέσης με τους συναδέρφους. Κι αν είστε ιδιαίτερα κοντά με μερικούς συναδέρφους, μπορεί να νιώθετε πιο άνετα να συζητάτε ακόμη και θέματα ταμπού.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι δεκτικοί στο να συζητήσουν ορισμένα ευαίσθητα θέματα κι αυτό μπορεί να σας κοστίσει ακόμη και μια προαγωγή.

Καλύτερα να μην συζητήσετε για θέματα υγείαςΚαλύτερα να μην συζητήσετε για θέματα υγείας

Ας δούμε μερικές συμβουλές από ειδικούς σε θέματα σταδιοδρομίας και διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με το τι δεν πρέπει αν συζητάμε στο χώρο εργασίας.

1. Πόσο μισούσατε την προηγούμενη δουλειά σας
«Ακόμη κι αν κάποιος είχε μια πραγματικά τρομακτική εμπειρία από την πτοηγούμενη δουλειά του, θα πρέπει να μιλά για τον προηγούμενο εργοδότη με θετικά λόγια. Αν μιλάνε για το πόσο μισούσαν την προηγούμενη εργασία τους, αυτό θα μπορούσε να φανεί ότι ο υπάλληλος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δικές του πράξεις. Είναι σημάδι ανωριμότητας όταν δεν μπορεί να μοιραστεί τα όσα έμαθε από την εμπειρία του αυτή αντί να κατηγορεί τους άλλους;» αναφέρει ο Τζέισον Κάρνεϊ, διευθυντής ανθρώπινων πόρων για τις WorkSmart Systems.

Αποφύγετε να μιλήσετε για το πόσο μισούσατε το προηγούμενο αφεντικό σαςΑποφύγετε να μιλήσετε για το πόσο μισούσατε το προηγούμενο αφεντικό σας

2. Τις πολιτικές σας απόψεις
«Σας συνιστώ να αποφεύγετε να μιλάτε για την πολιτική, αν και θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι μπορεί να μιλήσουν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Θυμάμαι ότι ήμουν σε ένα ραντεβού με κάποιον ανώτερό μου που με ρώτησε για την θέση μου σε ένα πραγματικά καυτό θέμα. Ήξερα ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν ήμουν στο κατάλληλο μέρος για να έχω μια τέτοια συνομιλία με αυτό το άτομο. Με έφερε σε δύσκολη θέση γιατί δεν ήθελα να πω ψέματα για τις πεποιθήσεις μου» δήλωσε η Σάρα Τζόνστον, ιδρύτρια της εταιρείας The Briefing Coach.

3. Πώς πάει το κυνήγι εργασίας
«Είναι καλύτερα να μην συζητάτε για τα ενδιαφέροντά σας στην εύρεση μιας άλλης εργασίας, εκτός κι αν δεν σας πειράζει να το μάθουν οι συνάδερφοί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητήσετε εργασία αλλού. Ο καθένας πρέπει να αναζητά τις ευκαιρίες που τιμούν τις αξίες και τους στόχους του και πολλές φορές, έρχεται μια περίοδος που ο εργοδότης σας απλά δεν σας παρέχει ότι χρειάζεστε για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να μην μοιράζεστε αυτές τις ιδέες σας με άλλους, εκτός από το αφεντικό σας, όταν είστε βέβαιοι ότι έχετε βρει κάτι καλύτερο και φεύγετε από την τωρινή σας θέση. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε προσπάθειες σαμποτάζ από τους συναδέρφους σας ή ακόμη και στο να κουτσομπολεύουν για τα μελλοντικά σας σχέδια. Ίσως να είναι δύσκολο να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό, αλλά είναι σημαντικό να μην αποκαλύψετε τίποτα μόνο και μόνο επειδή είστε χαρούμενοι» αναφέρει ο Νιχάρ Τσάγια, πρόεδρος του PartnerExec.

Μην συζητάτε για προσωπικά θέματα όπως την απιστία του συζύγουΜην συζητάτε για προσωπικά θέματα όπως την απιστία του συζύγου

4. Θέματα υγείας
«Δεν αναφερόμαστε φυσικά στο ραντεβού στον οδοντίατρο- αλλά στα σοβαρά ιατρικά θέματα που πρέπει να αποφεύγετε να συζητάτε. Παρομοίως με τα οικογενειακά προβλήματα, οι συνάδερφοι πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν» τονίζει η Ανέτ Χάρις, πρόεδρος και ιδρυτής της επωνυμίας ShowUp!.

5. Λεπτομέρειες σχετικά με τις προσωπικές σας σχέσεις
«Ενώ είναι απολύτως αποδεκτό να μοιραστεί την επέτειό σας, τα γενέθλια κάποιου μέλους της οικογένειάς σας ή τα βραβεία του παιδιού σας σε κάποιο ομαδικό άθλημα, φροντίστε να κρατήσετε την συνομιλία προς μια θετική κατεύθυνση. Αν η συζήτηση στραφεί στον άπιστο σύζυγο ή οτιδήποτε σεξουαλικής φύσεως, γίνεται άβολο σε ένα εργασιακό περιβάλλον και είναι άκρως ακατάλληλο.

Αν αντιμετωπίζετε προσωπικές προκλήσεις με τους αγαπημένους σας, φροντίστε να το συζητήσετε με κάποιον φίλο σας εκτός του χώρου εργασίας. Ο κίνδυνος με κάποιες ‘φιλίες’ στον χώρο εργασίας είναι το γεγονός πως το να μοιραστείτε προσωπικά σας στοιχεία μπορεί να διανεμηθούν και σε άλλους χωρίς την άδειά σας» αναφέρει η Νικίτα Λόρενς, ιδρύτρια της Wealth Success Chamber Enterprises, LLC.

6. Παράπονα για τους συναδέρφους ή το αφεντικό
«Μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να εξωτερικεύσετε την απογόητευσή σας για κάτι που έκανε το αφεντικό σας ή ένας συνάδερφός σας και που πραγματικά σας εξόργισε, αλλά ποτέ δεν αξίζει τον κόπο. Τα κουτσομπολιά εντός χώρου εργασίας εξαπλώνονται ταχύτατα και αυτό που μπορεί να πείτε σε ένα άτομο μέσα στην εταιρεία μπορεί πολύ εύκολα να φτάσει στα αυτιά όλων των υπόλοιπων υπαλλήλων του τμήματός σας. Δεν θέλετε να χάσετε μάι προαγωγή ή μια αύξηση επειδή κάοτε είχατε μιλήσει άσχημα για το αφεντικό σας» αναφέρει ο Πίτερ Γιανγκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ResumeGo.

Φωτογραφίες: Shutterstock, Pexels

7. Κριτική στην στρατηγική της εταιρείας
«Αποφύγετε να κατακρίνετε την στρατηγική ή της επιχειρηματικές αποφάσεις της επιχείρησής σας, διότι ίσως μια μέρα να βρεθείτε σε μια θέση που θα είναι δουλειά σας να υποστηρίζετε την κατεύθυνση της εταιρείας» τονίζει η Τζέσικα Σκάφερ, διευθύντρια στο LaSalle Network.

πηγή:iefimerida.gr