8 «φυσικά» σιρόπια για να απαλλαγείτε από…τον βήχα!

2059

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

Λίγο οι απότομες αλλαγές στο σκηνικό του καιρού…λίγο οι ακραίες & ξαφνικές μεταπτώσεις της θερμοκρασίας…λίγο οι ιώσεις που «κυκλοφορούν» και ο έντονος βήχας έρχεται για να κάνει άνω – κάτω τόσο εσάς, όσο και τους γύρω σας!

Πέρα από τα συνήθη “νερόβραστα γκουρμέ” που αποτελούν το συνηθισμένο μονόδρομο για τον κρεβατωμένο και τον συναχωμένο, όπως:

ο συμπαθής σε “όλους/-ες”(;) χυλός από ρύζι. ή γνωστός & ως «λαπάς»…

που μπορεί για πολλούς να αποτελεί μία δυσάρεστη γαστρονομική εμπειρία τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και υφής, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι βάσει και προσωπικής έρευνας που έκανα…

– διαπίστωσα ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερα) να συνέλθει, όταν είναι ερεθισμένο.

–  Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις σοβαρής εντερικής κολίτιδας, επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και επουλωτικές ιδιότητες

 

ήξερες όμως ότι…

[...ανήκει και στις αντιγηραντικές τροφές; Και όμως, αυτό το “ταπεινό φαγητό” περιέχει μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος (βιταμίνη B9), βιταμίνης που συμβάλλει στην παραγωγή & στη γένεση νέων κυττάρων αλλά επιτελικό ρόλο έχει και τη συνεχή επιδιόρθωση του DNA!…]

 

Μην ξεχνάς…

ότι πέρα από τις γαργάρες με αλατόνερο και τα απανωτά χάπια & σιρόπια,  μπορείτε να καταπολεμήσετε τον πονόλαιμο και το βήχα με φυσικό τρόπο.

Παρακάτω…

Έχουμε ετοιμάσει για εσάς οχτώ σπιτικά  «σιροπάκια» για να αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος.


 

Ας ξεκινήσουμε…

  • Τσάι από θυμάρι για την ανακούφιση του πόνου

Στη Γερμανία το θυμάρι αποτελεί μιας «πρώτης τάξεως» εγκεκριμένη θεραπεία για το βήχα, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τη βρογχίτιδα. Τα μικρά φύλλα διαθέτουν φλαβονοειδή… που χαλαρώνουν τους μύες της τραχείας & καταπραΰνουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Συνήθως…

“Οι περισσότερος κόσμος βράζει νερό και προσθέτει μέσα δυο κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένα φύλλα από θυμάρι. Μετά από 10 λεπτά, αποσύρει το μπρίκι από την εστία της κουζίνας και προσθέτει μέλι και λεμόνι.” 

  • θαυματουργό φάρμακο για το βήχα… το μέλι!

Πλήθος επιστημονικών μελετών και πορισμάτων αποκαλύπτουν τις κρυφές θεραπευτικές δυνάμεις που κρύβει το μέλι, καθώς ανακουφίζει το βήχα & τον πονόλαιμο.

“Παρασκευάστε τσάι και αντί της ζάχαρης, χρησιμοποιείστε μια κουταλιά μέλι. Εναλλακτικά, αναμείξτε μέλι με λάδι καρύδας και χυμό λεμονιού για ένα «σπιτικό» σιρόπι που θα καταπολεμήσει τον πόνο.”

Για τους πιο «τολμηρούς»…

υπάρχει και η λύση του να πιείτε ένα σφηνάκι bourbon με λίγο μέλι ένα μισάωρο πριν κοιμηθείτε.

  • Ένα ζεστό ντους «ανακουφίζει» το λαιμό…

Γυρίστε το νερό προς το ζεστό, κλείστε τα παράθυρα και αφήστε τον ατμό να “αγκαλιάσει” το μπάνιο.  Θα νιώσετε τους μύες του λαιμού να χαλαρώνουν και θα απομακρύνει κάθε ίχνος βλέννας από την περιοχή.

Ωστόσο…

”εάν καθίσετε υπερβολική ώρα μέσα στο μπάνιο, ο ατμός μπορεί να επιδεινώσει το βήχα, ειδικά στα άτομα με άσθμα.”

  • Λεμόνι με αλάτι και πιπέρι για το «τέλος» του βήχα…

Πρόκειται για μια δημοφιλής θεραπεία που εξασφαλίζει μια άμεση λύση ενάντια στη μάχη με το βήχα.

Συγκεκριμένα:

“Κόψτε ένα λεμόνι στα τέσσερα και ρίξτε πάνω στη μια φέτα μαύρο πιπέρι και αλάτι. Στη συνέχεια, ρουφήξτε τη «σάρκα» του λεμονιού, όπως θα κάνατε και με την τεκίλα! Διαφορετικά, δοκιμάστε το σε μορφή λεμονάδας…”

  • Αλεσμένα αμύγδαλα για την αντιμετώπιση του βήχα…

Μερικές από τις αρχαίες λαογραφικές- πολιτισμικές παραδόσεις θέλουν τα αμύγδαλα να ανακουφίζουν τα βρογχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα.

“Ανακατέψτε μερικούς κουταλιές λεπτοαλεσμένων αμυγδάλων με ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού και ανακουφιστείτε από τον πόνο. Εναλλακτικά, πιείτε λίγο ζεστό γάλα και η κατάστασή σας θα βελτιωθεί αισθητά!”

Για τη συνέχεια…

  • Τσάι με μαύρο πιπέρι και μέλι ενάντια στη βλέννα…

“Σε περίπτωση που δεν έχετε «ξηρό» βήχα, δοκιμάστε να ρίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι με δυο κουταλιές της σούπας μέλι… μέσα σε ένα μπρίκι με νερό που βράζει. Εάν μετά από ένα τέταρτο, σουρώσετε το μείγμα και πιείτε δυο γουλιές, θα μειώσετε το βήχα σας.”

Αυτό συμβαίνει…

“γιατί το πιπέρι διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή της βλέννας και σε συνδυασμό με το μέλι ανακουφίζει τον πονόλαιμο”

 

  • Γλυκόριζα… με φαρμακευτική «γεύση»!

Είναι γνωστό ο,τι η η γλυκόριζα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα, αφού “εξολοθρεύει” τη φλεγμονή και απαλύνει τον ερεθισμένο λαιμό.

– Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βράστε τη γλυκόριζα και το γλυκάνισο για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι. Στο τέλος, ρίξτε λίγο μέλι και διατηρήστε το σιρόπι στο ψυγείο.

Όταν πονάει ο λαιμός σας, απλά καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι!

Για το τέλος…

  • Τζίτζερ…

Οι μυστικές δυνάμεις του και τα στοιχεία του από την αρχαιότητα είχε ανακαλυφθεί ότι το τζίντζερ έχει διαθέτει μυστικές δυνάμεις, καθώς απαλλάσσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης χάρη στα… αντιισταμινικά και τα…αποσυμφορητικά στοιχεία του.

“Προσθέστε 12 φέτες φρέσκο τζίντζερ σε μια κατσαρόλα με τρία φλιτζάνια νερό και αφήστε το να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μέλι και ρίξτε μερικές σταγόνες λεμόνι.”