Στην προσπάθειά μας να υιοθετήσουμε μια θρεπτική & ισορροπημένη διατροφή για να χάσουμε βάρος ή για να είμαστε υγιείς συχνά παρασυρόμαστε από διάφορους «μύθους» που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα…
- Τα πολλά μικρά & διαδοχικά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους…
Αυτό που ισχύει είναι ότι: Η διαδικασία της χώνεψης ενός γεύματος όντως… ανεβάζει τον μεταβολικό ρυθμό μας ελαφρώς, αλλά ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί αυτός ο ανεβασμένος μεταβολισμός είναι… να συνεχίσουμε να τρώμε περισσότερο.
Υπάρχουν και οι έρευνες που αναφέρουν πως αυτή η μέθοδος δεν έχει σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους συγκριτικά με… την κατανάλωση 2-3 γευμάτων ανά ημέρα. Ενδεχομένως «πηγή» αυτού του μύθου να’ναι το γεγονός ότι… όσοι καταναλώνουν συχνά και μικρά γεύματα, συνήθως λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.
- Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες…
Το μέλι είναι μία τροφή που είναι συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση. Είναι ενδεχομένως το πιο αρχαίο γλυκό. Όσο ωραίο χρώμα ή γεύση & να έχει, με οποιονδήποτε τρόπο και να παρασκευάζεται το μέλι… δεν είναι «πλούσιο» σε βιταμίνες.
Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια μέλι έχουν… περί 0,5 mg βιταμίνης C (κοντά στο 1% των αναγκών του μέσου ανθρώπου) ενώ… 100 γραμμάρια κόκκινης πιπεριάς έχουν… 190 mg βιταμίνης C (δηλαδή υπερκαλύπτει τις ανάγκες) και… 100 γρ σπανάκι έχουν περίπου 28 mg βιταμίνης C.
- Λιγότερο αλάτι σημαίνει και λιγότερα καρδιακά
Ο μύθος αυτός για το αλάτι ζει και βασιλεύει ακόμα και αν τα επιστημονικά δεδομένα είναι… πενιχρά για την εξακρίβωση της συγκεκριμένης άποψης.
Μπορεί η μείωση της κατανάλωσης αλατιού να μειώνει κατά μέσο όρο 1-5mm/HG την αρτηριακή πίεση… όμως δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στις: καρδιακές παθήσεις, τον θάνατο ή το έμφραγμα. Προφανώς, αν έχετε οποιαδήποτε πάθηση που να συνδέεται με ευαισθησία στην κατανάλωση αλατιού, τότε ανήκετε στις εξαιρέσεις. Όμως η κατευθυντήρια οδηγία πως ο οποιοσδήποτε θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση αλατιού – και να τρώει άνοστο φαγητό – δεν βασίζεται σε επιστημονικά ευρήματα.
- Το πρωινό είναι απαραίτητο για… την «ομαλή λειτουργία» του οργανισμού και την «απώλεια λίπους»!
Mελέτη του πανεπιστήμιο του Μονάχου διερεύνησε το… αν και κατά πόσον το μεγάλο πρωινό έχει επίπτωση στην ρύθμιση του βάρους.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως… η «υπερβολική» κατανάλωση τροφής στο πρωινό… μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ρύθμιση του βάρους, αφού το μεγάλο πρωινό φάνηκε να ωθεί στην αύξηση κατανάλωση περαιτέρω θερμίδων & την υπόλοιπη μέρα.
Αντίθετα, όσοι συμμετέχοντες στην μελέτη… έτρωγαν λίγο το πρωί, έτρωγαν λίγο και το υπόλοιπο της μέρας.
Ο ανθρώπινος οργανισμός, αν κρίνουμε από τους προγόνους μας, στηρίζεται σε γονίδια που προήλθαν από μεγάλες διατροφικές στερήσεις, δεν είναι τόσο εύθραυστος, και λειτουργεί κανονικότατα χωρίς πρωινό. Επιπρόσθετα, κλασσικές μελέτες σε πιθήκους έχουν δείξει πως ακόμα σε ακραία στέρηση τροφής ο εγκέφαλος αντί να χάνει ενέργεια, αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας του.
- Το αυγό (και ειδικά ο κρόκος) ανεβάζει τη χοληστερόλη
ο αυγό περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Όμως, κανείς δεν μας εξηγεί πως η «χοληστερόλη» στην διατροφή… δεν αυξάνει απαραίτητα τη χοληστερόλη στο αίμα, (τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων).
Επιπλέον, το αυγό αυξάνει την «καλή χοληστερόλη» & φυσικά, αποτελεί ένα παραγνωρισμένο “super food” που μας προσφέρει… πρωτεΐνη, καλά λιπαρά & πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.
Πηγή: www.in2life.gr