Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε μία ημέρα χωρίς μια κούπα καφέ, δεν είστε οι μόνοι. Πολλές από τις πιο διάσημες ιστορίες του κόσμου έχουν σχέση με ανθρώπους που λάτρεψαν τον καφέ.
Γνωρίζατε ότι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν εθισμένος σε αυτό το ρόφημα; Έχετε ακούσει ότι οι Μότσαρτ, Μπαχ, Μπαλζάκ και Ναπολέων δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτό; Οι ιστορίες πάθους για τους αρωματικούς κόκκους του καφέ δεν έχουν τελειωμό.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό το «ποτό των θεών», που δημιουργήθηκε από την αντίδραση του νερού και των κόκκων καφέ. Από τον 10ο αιώνα ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωσή του έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τον οργανισμό.
Η ιστορία διάσημων ανθρώπων που έπιναν μανιωδώς καφέ ξεκίνησε πριν από αιώνες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Τουλάχιστον δύο από τους πιο διάσημους κλασικούς συνθέτες του 18ου αιώνα δεν μπορούσαν να αρχίσουν τις μουσικές μελέτες τους χωρίς αυτό το ρόφημα. Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ αγάπησε τον καφέ τόσο πολύ, που έγραψε μια όπερα γι’ αυτόν: την περίφημη «Καντάτα του καφέ» το 1732. Το κομμάτι περιγράφει τον ρόλο του στην καθημερινή ζωή. Η όπερα περιστρέφεται γύρω από την ιστορία ενός πατέρα και της κόρης του που ήταν εθισμένοι στον καφέ. Η κόρη αναγκάστηκε στη συνέχεια να απαρνηθεί την αγάπη της για το γευστικό ποτό και παντρεύτηκε. Ωστόσο, αντί να απεξαρτηθεί από τον καφέ αποφάσισε να ψάξει για έναν άνθρωπο, ο οποίος να ήταν εθισμένος στον καφέ, όπως ήταν η ίδια. Η καντάτα τελειώνει με μια σκηνή, στην οποία οι δύο ήρωες τραγουδούν ένα σονέτο που περιγράφει πόσο καταπληκτικό είναι να πίνει κάποιος καφέ.
Ομοίως, ο Μπετόβεν είχε τεράστιο ενδιαφέρον για τον καφέ. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, προτιμούσε το ποτό του να γίνεται με 60 κόκκους καφέ!
Οι τελευταίες στιγμές του Ναπολέοντα
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (φωτό δίπλα) είχε πολλές περίεργες συνήθειες. Ο ηγέτης της Γαλλίας δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς την πολιτική, τον πόλεμο, τις όμορφες γυναίκες ή έναν καφέ. Εχουν γραφτεί αρκετές ιστορίες για το πάθος του Βοναπάρτη για τον καφέ.
Λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του ο Marech al Bertrand καταγράφει ότι ο Ναπολέων ζητιάνευε για έναν καφέ από τον νέο «γιατρό» του Antommarchi (ήταν στην πραγματικότητα φυσικοθεραπευτής), ο οποίος του επέτρεψε μερικές κουταλιές. Ενα πρωινό είχε ρωτήσει περισσότερες από 20 φορές αν του επιτρεπόταν ένας καφές. «Μήπως οι γιατροί μού επέτρεψαν έστω μόνο μία κουταλιά;» ρωτούσε, με τον γιατρό να απαντά: «Οχι, μεγαλειότατε, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, το στομάχι σας είναι πολύ ερεθισμένο, θα κάνετε εμετό»!
Ο Ναπολέων πέθανε χωρίς να μπορεί να απολαύσει το ρόφημα που αγαπούσε τόσο πολύ, ωστόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων οδυνηρών ημερών της ζωής του κανείς δεν μπορούσε να του απαγορεύσει να πιει έστω και ένα φλιτζάνι καφέ…
Η σύντομη ζωή του Μπαλζάκ
Ο Μπαλζάκ είναι ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς στην ιστορία της Γαλλίας. Έζησε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στο Παρίσι και έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία στα 51 χρόνια της ζωής του. Ο ίδιος πίστευε ότι ο καφές του προσέφερε την έμπνευση που ζητούσε. Ο τρόπος ζωής του ήταν περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε ανθυγιεινός. Για να αποφύγει τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπινε καφέ.
Σύμφωνα με έναν από τους πιο αγαπητούς φίλους του, τον διάσημο συγγραφέα Βίκτορ Ουγκό, ο Μπαλζάκ θα μπορούσε να πίνει έως και 30 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Δυστυχώς, κάποια στιγμή το σώμα του είχε τόσο δηλητηριαστεί από την καφεΐνη, ώσπου πέθανε.
Οι ηγέτες της Αμερικής
Αν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ζούσε σήμερα, θα μπορούσε πιθανότατα να είναι ένας μεγάλος καταναλωτής καφέ στις σύγχρονες καφετέριες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο ήταν συχνός επισκέπτης στα στέκια όπου σεβιριζόταν καφές!
Ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ Θεόδωρος Ρούσβελτ έπινε πάνω από 4 λίτρα καφέ την ημέρα.
Σύμφωνα με τον Τόμας Τζέφερσον, ο καφές ήταν το ποτό του πολιτισμένου κόσμου. Με την πάροδο του χρόνου οι Αμερικανοί βρέθηκαν στην κορυφή της κατανάλωσης καφέ!
πηγή: espressonews.gr