«Απρόβλεπτο» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού -τα κουνούπια μολύνονται από τα πτηνά που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση- κι ενώ έχουν καταγραφεί δύο θύματα της λοίμωξης από τον ιό, μία γυναίκα 90 ετών από την Αργολίδα κι ένας 76χρονος που εξέπνευσε σε μονάδα εντατικής της Αθήνας.
Ο ιός ενέσκηψε εφέτος, έπειτα από δύο χρόνια «απουσίας» από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας όπου καταγράφεται έντονη κυκλοφορία του, όπως αυτή αποτυπώνεται στα 12 μέχρι στιγμής άτομα που έχουν μολυνθεί και εκδηλώσει λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Οι οκτώ είχαν βαριά λοίμωξη με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Στην πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Ο ιός πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, προκαλώντας βαριά μορφή της λοίμωξης. Οι τέσσερις είχαν συμπτώματα γρίπης, με πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες.
Εάν αναλογιστεί κάποιος, ότι με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχεί σε περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί), αντιλαμβάνεται ότι περισσότεροι από 1.100 κάτοικοι της περιοχής της Αργολίδας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μολυσμένων με τον ιό κουνουπιών.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Όλες οι περιοχές με έντονο υδάτινο στοιχείο, από ποτάμια και λίμνες μέχρι έλη, βάλτους και ρέματα, αποτελούν περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, άρα και περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από το ιϊκό φορτίο που μπορεί να κουβαλούν τα κουνούπια. Τα προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών έχουν μπει τα τελευταία επτά χρόνια στην ατζέντα των περιφερειών σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, λόγω ελονοσίας και λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Οι περισσότεροι νομοί της Μακεδονίας, περιοχές της Θεσσαλίας, η Ανατολική Αττική, η Βοιωτία, έχουν καταγράφει ως περιοχές που επηρεάστηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το 2010 και μετά.
Η Πελοπόννησος είναι μια περιοχή που βρέθηκε από το 2010 στο επίκεντρο των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς τότε στη Λακωνία εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα ελονοσίας. Όταν καταγράφηκαν και κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου τα προγράμματα κωνωποκτονιών εντάθηκαν. Ωστόσο, στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως εκ του αποτελέσματος πλέον, δηλαδή από την έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα, φαίνεται πως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν εφαρμόστηκε με την ίδια ένταση και συχνότητα σε όλους τους νομούς.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα. Προτιμήστε μακρυά μανίκια και παντελόνια.
- Συχνό μπάνιο για την απομάκρυνση του ιδρώτα
- Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
- Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
- Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους
- Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
- Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, π.χ. γλάστρες, βάζα, υδρορροές καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια
- Επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού βοηθά στην απομάκρυνσή τους.
- Σε ότι φορά στα μωρά, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες.
- Αλλάξτε συχνά το νερό στο πιάτα των κατοικίδιων σας και αδειάστε τη φουσκωτή πισίνα σας ή άλλα παιχνίδια με νερό όταν δεν χρησιμοποιούνται.