Υπέρ του απείραχτου

1435

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Το τουρκικό καΐκι έδεσε στο λιμάνι των Κατάπολων με την τουρκική ημισέληνο να κυματίζει προκλητικά στην πλώρη του. Ένα γκρουπ ηλικιωμένων τουριστών απεβιβάσθη στην στεριά και επεβιβάσθη σχεδόν αμέσως στα ηλεκτρικά ποδήλατα που ήταν παραταγμένα στην αποβάθρα.

– Έρχεται κάθε εβδομάδα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με ενημέρωσε μαγαζάτωρ παραλιακής καφετέριας.

– Τα ηλεκτρικά ποδήλατα τα νοικιάζουν στο νησί; ερώτησα.

– Όχι, τα φέρνουν μαζί τους.

– Και πού πηγαίνουν;

– Γυρίζουν όλο το νησί.

– Σε αυτήν την ηλικία;

– Έλα ντε, κλείσαμε τη συζήτηση με την ίδια απορία.

Φθάσαμε στο νησί που ύμνησε ο Νίκος Γκάτσος στο ομώνυμο ποίημα, νωρίς το απόγευμα. Εμπρός από το Λιμεναρχείο μας περίμεναν δεκάδες παιδάκια με τις δασκάλες τους. Μαζί τους και μέλη της νεοσύστατης ομάδος Διασώσεως (ΕΔΟΚ), μίας εθελοντικής μη κυβερνητικής οργανώσεως που έχει ως σκοπό την παροχή βοηθείας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά και την υγειονομική κάλυψη μαζικών εκδηλώσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Αιγαίου επισκέπτεται το αιγαιοπελαγίτικο νησί της άγονης γραμμής. Είναι η πρώτη φορά όμως που συναντώ έναν φίλο από τα παλιά, τον Αντώνη Δεσποτίδη, ο οποίος εγκατέλειψε πριν 28 χρόνια την Αθήνα για να εγκατασταθεί εδώ. Υιός του δημιουργού της «Επιθεωρήσεως Τέχνης» και των εκδόσεων «Θεμέλιο», απεφάσισε να ασχοληθεί με τις βιολογικές καλλιέργειες σε ένα περιβόλι που κληρονόμησε από τον παππού του. Γρήγορα το φυτώριο που δημιούργησε και η εξειδικευμένη γνώση του τον έκαναν δημοφιλή εκτός των ορίων της Αμοργού. Σήμερα ταξιδεύει στα γύρω νησιά από το Κουφονήσι έως την Αντίπαρο, συμβουλεύοντας ευαίσθητους προς το περιβάλλον ιδιώτες για την διαμόρφωση εξωτερικών χώρων και τις καλλιέργειες βιολογικού τύπου.

Ζήτησα να μάθω την γνώμη του για την κατάσταση των πραγμάτων, l’ état des choses που λέει ο Γκοντάρ. «Είμαι υπέρ του απείραχτου. Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα δάσος και να φρεζάρεις, ενώ το δάσος δεν το έχει ανάγκη», είναι το απόσταγμα της μακράς συνομιλίας μας, και ο νοών νοείτο.

Υ.Γ. Τον περσινό Σεπτέμβριο διοργανώθηκαν στην  Αμοργό μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο ”Authentic Big Blue” με δραστηριότητες που περιστρέφονται γύρω από τις καταδύσεις και την γαστρονομία, παρουσία του συνθέτη Éric Serra της μουσικής της ταινίας «Απέραντο γαλάζιο». Ρώτησα τον Αντώνη επ’ αυτού και μου απεκρίθη πάλι θυμόσοφα: «Είναι δίπολο. Ευχή και κατάρα».