Σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς αυτή την ώρα, εκτιμάται από την Αστυνομία η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ
Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51χρονο ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων είχε αρχηγικό ρόλο με άμεσο συνεργάτη Τούρκο υπήκοο.
Η δράση του κυκλώματος
Ουσιαστικά το κύκλωμα έλιωνε κοσμήματα, τα μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού και τα «έσπρωχνε» καθημερινά προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά το κύκλωμα έδιωχνε 100 με 150 κιλά χρυσού προς τη γείτονα. Κάποιες ημέρες το φορτίο έφτανε και τον μισό τόνο!
Οι ράβδοι χρυσού, για να μην κινούν υποψίες, πήγαιναν στην Τουρκία σε ασυνόδευτα πακέτα, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος έβαζαν σε τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη.
Ο ρόλος του Ριχάρδου
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο γνωστός ενεχυροδανειστής εμπλέκεται σε κύκλωμα κλεπταποδοχής, ένα κύκλωμα που συνεργαζόταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου που έκαναν διαρρήξεις σε σπίτια ή κοσμηματοπωλεία.
Ο Ριχάρδος κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.
Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.
Παράλληλα, στο ένα κύκλωμα φέρεται να έχει καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.
Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.