Προκαλεί ξανά η Τουρκία – Συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά

710

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία στο Αιγαίο, με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά.

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 25.000 ποδιών από τις 10:43 έως τις 11:32 το πρωί.Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. οπότε πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ.και στις 10:59 π.μ. Στο μεσοδιάστημα ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε οπότε στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ.

Λίγο αργότερα, ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάνω από τη Μεγίστη σε ύψος 25.000 ποδιών στις 11:25, ενώ στις 11:31 επανέλαβε υπερπτήση πάνω από το ίδιο νησί αλλά και τη Ρω, αυτή τη φορά σε ύψος 30.000 ποδιών. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:32 π.μ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Νωρίτερα Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο στις 8.42 το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τα αυστηρά μηνύματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών, πετώντας, πολύ χαμηλά, στα 4.000 πόδια, πάνω από το Καστελόριζο, λίγα λεπτά αφότου απογειωνόταν από το νησί το ελικόπτερο το υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Ένα λεπτό αργότερα (08:44) το ζεύγος των τουρκικών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Ο ΥΠΕΘΑ πραγματοποιήσε από χθες περιοδεία στη Ρω, τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Ο Π. Καμμένος δήλωσε  ότι « εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».

Mιλώντας στην ετήσια καθιερωμένη συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».