Ο έρωτας του Καρυωτάκη για τη Μαρία Πολυδούρη – Μουσική αλληλογραφία στη Στέγη

1184

Μελωδική ανάγνωση του μοιραίου έρωτα της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη θα πραγματοποιηθεί στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ενός έρωτα ποιητικού που στάθηκε αφορμή ώστε δύο σύγχρονοι συνθέτες να σκιαγραφήσουν το μουσικό πορτρέτο δυο κορυφαίων ποιητών της γενιάς του ’20.

Ο Καρυωτάκης είναι ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Ο ερωτάς του με τη Μαρία Πολυδούρη στάθηκε αφορμή για μία μουσική παράσταση στη ΣτέγηΟ Καρυωτάκης είναι ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Ο ερωτάς του με τη Μαρία Πολυδούρη στάθηκε αφορμή για μία μουσική παράσταση στη Στέγη

Ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1922. Η Μαρία ήταν τότε 20 ετών και ο Καρυωτάκης 26. Εκείνη είχε δημοσιεύσει κάποια πρωτόλεια ποιήματα, ενώ εκείνος είχε εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, τον Πόνο των ανθρώπων και των πραμάτων (1919) και τα Νηπενθή (1921) και είχε ήδη κερδίσει την εκτίμηση κριτικών και ομότεχνών του.
Το καλοκαίρι του 1922 ο Καρυωτάκης ανακάλυψε ότι έπασχε από σύφιλη, νόσο που τότε ήταν ανίατη και αποτελούσε κοινωνικό στίγμα. Ενημέρωσε αμέσως την αγαπημένη του Μαρία και της ζήτησε να χωρίσουν.

Ο έρωτας και ο θάνατος είναι οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ποίησή της Μαρία Πολυδούρη Οι συνθέτες Χρυσόστομος Καραντωνίου και Κώστας Μάκρας σκιαγραφούν το πορτρέτο δύο κορυφαίων ποιητών της γενιάς του ‘20 και «αποκωδικοποιούν», με τον δικό τους μουσικό τρόπο, το βαθύ ερωτικό αποτύπωμα της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη, σε μια μοναδική συναυλία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 25 Ιανουαρίου, σε ανάθεση του Ελληνικού Σχεδίου.

Η «Μουσική Αλληλογραφία» είναι η φωνή της συγκίνησης των δύο ποιητών, είναι μια μελωδική ανάγνωση του μοιραίου τους έρωτα, όπως αυτός διατρέχει τα ποιητικά τους κείμενα.
Ένας έρωτας που εξυψώθηκε σε υψηλή ποίηση, η οποία εμπνέει σήμερα τον Χρυσόστομο Καραντωνίου και τον Κώστα Μάκρα, όπως συνέβη παλαιότερα με σημαντικούς δημιουργούς, ανάμεσά τους τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Μαμαγκάκη, τη Λένα Πλάτωνος, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Γιάννη Σπανό.
Δύο συνθέτες της νεότερης γενιάς ανταποκρίνονται στην πρόκληση να μελοποιήσουν τον χαρακτηριστικό ερωτικό λόγο των δύο ποιητών και εμπιστεύονται τα τραγούδια τους σε δύο επίσης νέους, ταλαντούχους ερμηνευτές.

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Συνθέτες: Χρυσόστομος Καραντωνίου, Κώστας Μάκρας
Ερμηνευτές: Ιφιγένεια Κορολόγου, Πάνος Παπαϊωάννου

Δύο συνθέτες της νεότερης γενιάς ανταποκρίνονται στην πρόκληση να μελοποιήσουν τον χαρακτηριστικό ερωτικό λόγο των δύο ποιητών και εμπιστεύονται τα τραγούδια τους σε δύο επίσης νέους, ταλαντούχους ερμηνευτέςΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Μαρία Πολυδούρη – Κώστας Καρυωτάκης: ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ / Κύκλος ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΠΟΙΗΣΗ
25 Ιανουαρίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση