Φόβοι για διόγκωση της μερικής απασχόλησης

783

«Παγίδες» και κινδύνους από την αύξηση του κατώτατου μισθού βλέπουν παράγοντες της αγοράς, που εκφράζουν φόβους για μαζική στροφή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και κατ’ επέκταση αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας. Βέβαια, βάσει της υπουργικής απόφασης που υπέγραψε τελικά, χθες, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση κερδίζουν έως και 56 ευρώ τον μήνα από την αύξηση κατά 10,92% του κατώτατου μισθού, καθώς αυξάνονται ανάλογα και τα κατώτατα ημερομίσθια. Βάσει της απόφασης, από την 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται για τους υπαλλήλους στα 650 ευρώ τον μήνα, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται για τους εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ την ημέρα. Επίσης, καταργούνται ο υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, από την 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθεί και η αμοιβή για τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αν αυτό δεν γίνει άμεσα, ώστε να ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, θα προβλεφθεί αναδρομική ισχύς. Οπως πρόσθεσε μάλιστα, εάν υπάρχει καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία, η αμοιβή θα δοθεί αναδρομικά από τον ΟΑΕΔ στο νέο της ύψος.

Συνολικά, 24 επιδόματα και παροχές του ΟΑΕΔ ακολουθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βασικό επίδομα του Οργανισμού, αυτό της τακτικής ανεργίας, αυξάνεται από την ερχόμενη Παρασκευή στα 400 ευρώ από 360 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα, και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ. Επίσης, το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων διαμορφώνεται στα 240 από 215,85 ευρώ, ενώ το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας από 187 ευρώ αυξάνεται στα 207 ευρώ.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της αγοράς, άλλες πιο έντονες, όπως για παράδειγμα αυτή του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ι. Χατζηθεοδοσίου, που έκανε λόγο για προεκλογικά παιχνίδια εις βάρος επαγγελματιών και επιχειρήσεων, και άλλες ηπιότερες, όπως αυτή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, που δήλωσε πως η αύξηση του κατώτατου και κυρίως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια συνεχών μειώσεων αποτελεί σίγουρα ένα ευεργετικό μέτρο για τους εργαζομένους.

Τα προβλήματα

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αφού επισημαίνει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν αναμενόμενη και εν πολλοίς αναγκαία, εκτιμά πως η επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης που πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, αφού δεν συνοδεύεται με παράλληλα μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών. Εκτιμά δε, ως εξαιρετικά πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 εργαζομένους, για μεγάλο ποσοστό ανειδίκευτων εργαζομένων, και, κυρίως, για τις παραγωγικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας. Την αναγκαιότητα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους προτάσσει και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπως και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους οι εργοδοτικοί φορείς και οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων τάσσονται υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ στην πλειονότητά τους στηρίζουν και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, δεδομένου ότι δεν επέφερε την αύξηση των προσλήψεων στην οποία στόχευε ο νομοθέτης.

 

Πηγή:Η Καθημερινή, Ρούλα Σαλούρου