Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο κύμα βίας στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Βραζιλία και την Κολομβία.
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ακτιβιστών να σπάσουν τα κυβερνητικά μπλόκα για να φέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και φάρμακα στη χώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό διεμήνυσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας αύριο Δευτέρα στην Μπογκοτά.
Ο Γκουαϊδό, που πέρασε την Παρασκευή στο έδαφος της Κολομβίας, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε πως θα είναι παρών αύριο στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας, όπου αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑΜάικ Πενς.
Στην Ομάδα της Λίμας, που ιδρύθηκε το 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, ενώ η Βενεζουέλα συγκλονιζόταν και τότε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κι εμπόδισαν διά της βίας τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθόριο. Η βοήθεια αυτή, τρόφιμα και φάρμακα, εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό, και το μεγαλύτερο μέρος της είχε αποθηκευτεί ως χθες στην Κουκουτά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονταν επίσης σε μια στρατιωτική βάση στη Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
«Σήμερα, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του καθεστώτος, ο κόσμος είδε το χειρότερο πρόσωπο της δικτατορίας της Βενεζουέλας», υποστήριξε ο Γκουαϊδό.
Κατά τη ΜΚΟ Foro Penal, που εναντιώνεται στην κυβέρνηση του Μαδούρο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, άλλοι 300 και πλέον τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια για τη Βενεζουέλα, μετά την αιματοχυσία, καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Μαδούρο.
«Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΚολομβίαςΚάρλος Χολμς Τρουχίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών «αποφασίστηκε να επιστρέψουν τα φορτηγά για να προστατευθεί η βοήθεια, με την εξαίρεση αυτών που μετέφεραν φάρμακα και πυρπολήθηκαν στο έδαφος της Βενεζουέλας».
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κολομβίας,«περισσότεροι από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας (από τη Βενεζουέλα) και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα».
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το νησί, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πλοίο, που απέπλευσε την Τετάρτη για τη Βενεζουέλα, «δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ. Πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν Αμερικανοί πολίτες. Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη», ανέφερε ο Ρικάρδο Ρουσελιό σε ωανακοίνωσή του.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρουσελιό έκλεισε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας η οποία προέβλεπε ότι το Πουέρτο Ρίκο θα φιλοξενούσε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η «συντεταγμένη μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα.
Αν και ο Μαδούρο δεν κατάφερε να πετύχει τις μαζικές αυτομολήσεις στρατιωτικών που ήλπιζε, τουλάχιστον 60 μεθοριακοί φρουροί εγκατέλειψαν τα πόστα τους και διέφυγαν στην Κολομβία, την ώρα που άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αφοσιωμένα στον Μαδούρο, προσπαθούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ να σταματήσουν τα κομβόι που μετέφεραν βοήθεια.
Την ώρα που χυνόταν αίμα στα σύνορα της Βενεζουέλας ο αριστερός πρόεδρος διοργάνωνε φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στο Καράκας. «Μακριά τα χέρια σου από τη Βενεζουέλα, Ντόναλντ Τραμπ», φώναζε επευφημούμενος από τους οπαδούς του και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως πρόφαση για να εισβάλει στη χώρα.
Στήριξη στον Μαδούρο εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικοί οικονομικοί του σύμμαχοι, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται της διεθνούς προσπάθειας άσκησης πίεσης στο Καράκας κι έχουν επιβάλλει πολλές οικονομικές κυρώσεις στην κυβέρνησή του.